Музика

Островът на радостта. 150 години от рождението на Клод Дебюси

43. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

◊ СЪБИТИЕТО

24 юни (неделя),  зала 9 НДК, 19.00 часа

„Годишнини”
150 години от рождението на Клод Дебюси

Островът на радостта
Музикално-поетична вечер


Павлина Доковска - пиано
Валентин Ганев – водещ
 
С участието на:
. Мариана Панова - сопран
. Георги Спасов - флейта
. Христо Танев - виолончело
. Владимир Валяревич - пиано

Програма:

Островът на радостта

Клавирни, камерни и вокални творби от композитора, както и поезия от Верлен, Бодлер, Маларме и Бурже

Клавирни произведения
Пет прелюда
Воали
Какво видя западният вятър
Стъпки по снега
Фойерверки
Вратата на Алхамбра

Из Образи I
Отражения във водата
La plus que lente
Островът на радостта

Камерни произведения
Соната за виолончело и пиано

„Следобедът на един фавн”
(транскипция за флейта и пиано)

Малка сюита за четири ръце

Песни
Чудна нощ
Сърцето ми плаче
Видение


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ
 
Павлина Доковска. Пианистката завършва ДМА “П. Владигеров” при Джулия и Константин Ганеви, след което продължава обучението си при Ивон Льофебюр в Париж. Получава магистърска степен в Juilliard School of Music, Ню Йорк, където учи при Бевъридж Уебстър. Дебютира в концертните зали на Ню Йорк, Вашингтон, Мюнхен, изнася концерти с  Hudson Valley Philharmonic, Austin Symphony, както и с Филхармонията на Люксембург под диригентството на Леополд Хагер - изпълнение, което е разпространено из цяла Европа. Изнася съвместни рецитали с Николай Гяуров в Париж, на Залцбургския фестивал, в Миланската скала и Уигмор Хол в Лондон. Следват соло изпълнения на Фестивала на изкуствата във Виржиния, концерти в Атланта, Олбани и Ню Йорк, в Германия, както и серия от 7 рецитала в най-големите зали в Тайван. Музикалната критика и публиката високо оценяват изпълненията й – дълбочината на интерпретацията, блестящата техника и емоционалното внушение. Изнася концерти в Европа, Далечния изток и САЩ. През 2004 г. свири със Софийската филхармония под диригентството на Росен Миланов.
    
Има издадени компактдискове с музика от френски композитори, Шуман, руски романси, изпълнени заедно с Гяуров, записи на сонатите на Прокофиев и Рахманинов в дуо с челиста Натаниел Розен. Носител е на първите награди на Международния конкурс “Клод Дебюси” във Франция и на Международния конкурс за пиано в Сенегалия. От 1995 преподава във факултета по музика в Mannes School of Music, Ню Йорк, където през 1998 заема поста ръководител на департамента по пиано. Артистичен директор е на провеждания ежегодно в най-престижните нюйорски зали фестивал  Chopin in Mannes; артистичен директор е и на Фестивала на изкуствата на Югозападна Виржиния. Член е на управителния съвет на Международната фондация "Св. св. Кирил и Методий". От 2005 г. с лични средства спонсорира ученически стипендии за пианисти от Музикалното училище "Любомир Пипков" - в памет на своята учителка Лидия Кутева, именита българска музикална педагожка.

 
Марияна Панова. От 2003 година певицата живее и се изявява на сцените във Франция. Завършва Музикалната академия в София със специалност оперно пеене при проф. П. Герджиков. Учи пеене при  Маестра Юлия Винер и Марио Бигаци. Продължава да развива своя талант като в участва в различни майсторски класове, водени от прими като Райна Кабаиванска, Диана Совиеро и Джоан  Дорнеман, Александрина Милчева и Лука Каноничи. Печелила е различни награди от конкурси за млади оперни певци в Провадия, първа награда на конкурса на Международната лятна академия в Баден, Австрия -1999, втора награда на Международния конкурс Inter Atlantic International Competition Пълдин в Пловдив -2002, а през 2011година участва в Международния  конкурс Concour International de chant lyrique de Provence Тараскон, Франция и в 27. Фестивал  „Априлска пролет”, Пхенян – Корея.  

Публиката на Софийската опера се запознава с Марияна Панова след поканата на проф. Карталов да участва в ролята на Виолета в “Травиата” от Верди. Изявите й на същата сцена продължават с превъплъщенията й в роли като Лучия в Лучия ди Ламермур, Mюзета в “Бохеми”, Маргарита във “Фауст”, Дона Ана в “Дон Жуан”, Антония в “Хофманови разкази”.

Марияна Панова  е участвала в Кралския Оперен фестивал в Уексфорд - Ирландия в ролята на Теринка в “Якобинецът” на Дворжак под диригентството на А. Волосчук; открива Фестивала в Каркасон - Франция с ролята на Виолета от “Травиата” под палката на  Maестро Д. Милър (2005) ; изпълнява  Кармина Бурана на Фестивала в Кап Рош в Испания, (2007), в “Пале де Фестивал” в Кан - Франция под диригентството на Рафаел Роше, където е поканена и следващата година в ролята на Флория Тоска (2009); Деветата симфония на Бетовен в Биариц – Франция, където е изнасяла редица самостоятелни концерти и рецитали. През 2006 Панова изпълнява ролята на Амелия в “Симоне Боканегра”, с която дебютира в операта в Нант, Франция под диригентството на Жан Иф Осенс. Изпълнява главната роля в “Лучия ди Ламермур”  - продукция на ”Театро Маноел” в Малта с режисьор проф. Пламен Карталов. Марияна Панова дебютира в ролята на Тоска в Холандската продукция с реж, Рето Никлер - роля с която жъне успехи по сцените на театрите в Хага, Ротердам, Айндховен, Гент... Честите й гастроли във Франция, Италия и Испания и САЩ, както работата с диригенти като Маестро Гуаданьо, Фредерик Делош, Д. Милър, Жан Иф Осенс, Тулио Галиардо, Конрад Лайтнер, Найден Тодоров, Емил Табаков, Диан Чобанов са й помогнали да развие своя певчески талант.

 
Георги Спасов. Завършва НМА "Панчо Владигеров" през 1971, след което специализира при световно известните флейтисти Аурел Николе, Карлхайнц Цьолер, Ален Марион и Жан-Пиер Рампал и в Лятната академия в Ница. Репертоарът му е разнообразен и включва произведения от всички стилове и епохи. Изнася концерти в много страни: Великобритания, САЩ, Русия, Япония, Южна Корея, Куба, Гърция, Турция, Чехия, Словакия, Полша, Германия, Франция. Бил е член на жури на различни национални и международни конкурси и фестивали. Отличен е с награди в конкурси и фестивали като Общобългарското състезание за певци и инструменталисти, Международния конкурс за флейтисти в Белград. Носител е на Златна лира на Съюза на музикалните дейци в България.

В продължение на 30 години Георги Спасов е първи флейтист на Софийската филхармония. Професор е по флейта в НМА Панчо Владигеров Има реализирани много записи за БНР и БНТ, Френското радио и телевизия, Сръбското и Унгарското радио и телевизия, както и записи за компактдискове за български и чуждестранни компании.

 
Христо Танев. Започва занимания по музика на деветгодишна възраст и няколко месеца по-късно е приет в  НМУ „Л. Пипков”. Още първата година спечелва Първа извънредна награда на конкурса „Св. Обретенов” в Провадия и става концертмайстор на Филхармония „Пионер”. През 1990 след като завършва НМА в София, продължава обучението си в Джулиард Скул в Ню-Йорк, където учи виолончело при световно известната Зара Нелсова. Христо Танев е бил солист на всички наши водещи оркестри и гост на големите фестивали в страната. Канен е като гост-концертмайстор на оркестрите на Софийската опера, Симфоничния оркестър на Сан Паоло, оркестъра на Радио Мюнхен и Софийската филхармония. От 1994 е концертмайстор на оркестъра на БНР, а също така е челист в Квартет „Димов” и преподавател в НМА и НБУ.


Владимир Валяревич. Роден и отрасъл в бивша Югославия, където започва формирането му като пианист, Владимир Валяревич печели стипендия, с която е приет е известния нюйоркски Менас скул. Преподават му прочутата българка Павлина Доковска (вече е неин асистент) и известният руски пианист Владимир Фелцман. Има много награди, Фулбрайтова стипендия, докторска степен, специализации в Европа и участия в престижни фестивали в Холандия, Франция, Великобритания, Ню Йорк, Хърватия, Македония, Китай - Пекин, в майсторски класове и др. Освен много активна изпълнителска дейност, Валяревич гради авторитет и на педагог - и в Менас скул, и с майсторски класове в САЩ.


Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
23.06.2012 г. 00:07
Посетено:
1695
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15068-ostrovat-na-radostta-150-godini-ot-rozhdenieto-na-klod-debyusi