Музика

Клавирен рецитал на Евгени Божанов

43. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

Клавирен рецитал на Евгени Божанов
Фотография: GRZEDZINSKI


◊ СЪБИТИЕТО

43. Международен фестивал „Софийски музикални седмици”
23 май - 27 юни 2012 г.

Съорганизатори:
Министерство на културата, Столична община,
Софийска филхармония

Медийни партньори:
БНР, БНТ, Информационна Агенция Кросс, Евроком, БТА, БГ НЕС
             

22 юни (петък),  зала „България”, 19.00 часа

„Майстори на камерната музика”

Клавирен рецитал на Евгени Божанов

Програма:

. Лудвиг ван Бетовен
Соната в ми бемол мажор опус 31/3 „Ловът”
Allegro
Scherzo. Allegretto vivace
Menuetto. Moderato e grazioso
Presto con fuoco

. Роберт Шуман
Blumenstück op.19
Nachtstück op.23/3

. Фредерик Шопен
Полонез-фантазия в ла бемол мажор, oпус 61

*   *   *

. Ференц Лист

„Фонтаните на Вила д’Есте”
(„Игра на водата”)

„След едно четене на Данте”
Соната-фантазия

Долината на Оберман

Мефисто валс

 
◊ ЕВГЕНИ БОЖАНОВ

Роден през 1984 година в Русе, започва уроци по пиано на шест години. Дебютът му с оркестър е в родния му град на дванадесетгодишна възраст като солист в Концерт за пиано на Моцарт.

В периода между 1996 и 2010 година, концертната кариера на Божанов се развива, докато той продължава обучението си в Германия.  По това време печели награди от няколко престижни конкурса, сред които втора награда (при неприсъдена първа) от „Святослав Рихтер” в Москва (2008) и Втора награда на международния конкурс „Кралица Елизабет”, Белгия (2010). Той e също финалист на международния клавирен конкурс „Ван Клайбърн”, САЩ през 2009 година. Въпреки че Божанов е един от изявените фаворити на публиката на Международния клавирен конкурс „Шопен” във Варшава през октомври 2010 година, не му е присъдена Голямата награда - факт, който довежда до противоречив дебат в полската преса и спонтанни покани от големите полски концертни промоутъри и оркестри. През лятото на 2011 той е поканен да открие Седмия международния Шопенов фестивал във Варшава с Първия клавирен концерт на Шопен и с рецитал.

През  сезон 2010/2011  Евгени Божанов се представя пред публиката в Брюксел, участва в турне в Япония, където изпълнява Третия концерт на Бетовен и Първия на Шопен. Пианистът свири на третото издание на фестивала Абу Даби Класикс с Националния оркестър на италианското радио, откри с рецитал миналогодишния Международен фестивал „Софийски музикални седмици”, във Франция участва с рецитал на Клавирния фестивал в Лил и на фестивала La Roque d'Anthéron, както и в Германия - на Летния фестивал в Бад Кисинген.

През настоящия сезон 2011/2012, Евгени Божанов дебютира с Берлинската филхармония, свири в зали като Музикферайн Виена, Роял Фестивал Хол  в Лондон и Тонхале в  Дюселдорф, както и в Милано (Società del Quartetto), Мюнхен, Стокхолм и Лахти  - Финландия. Той участва в турне в Япония с Немски симфоничен оркестър Берлин с диригент Ютака Садо и в Европа с Националния оркестър на италианското радио. През май 2012 той бе в Япония със самостоятелни концертни рецитали включително в Suntory Hall. Той участва отново в Летния фестивал в Бад Кисинген и ще дебютира в Испания на Шопеновия фестивал в Майорка.

През сезон 2012/2013, Божанов ще свири с Филхармонията към Фондация Gulbenkian в Лисабон, с  Оркестъра на Майските музикални тържества във Флоренция, в Мюнхен и Дюселдорф.


Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
21.06.2012 г. 13:20
Посетено:
1888
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15052-klaviren-retsital-na-evgeni-bozhanov