Музика

Майсторски клас на Людмил Ангелов в НБУ

Пианистът ще свири с младите виртуози на 27 юни в Зала "България"

Майсторски клас на Людмил Ангелов в НБУ


◊ СЪБИТИЕТО

В Нов български университет стартира майсторският клас на пианиста Людмил Ангелов, озаглавен "Големите пианисти-композитори".

Тази година международно признатият музикант ще обучава 13 души, преминали успешно прослушването на 16 юни. Право на участие в конкурса имаха изпълнители от България и чужбина на възраст между 16 и 30 години с музикално образование или особени творчески постижения. Всеки от кандидатите трябваше да представи етюд или пиеса от известен пианист-композитор, съобразени с темата на майсторския клас.

Завършилите участници ще получат диплом от Нов български университет. Определен участник, показал изключително майсторство по време на класа, ще получи възможност за представяне на концерт в рамките на международния музикален фестивал в Толедо, Испания.

Най-добрите участници в майсторския клас ще се представят на заключителния концерт в Зала „България“ на 27 юни 2012 г. от 19 ч. Заедно с учениците си ще свири и самият Людмил Ангелов.  Билети - на касата на Зала „България“.

Майсторският клас е открит за публика.

 

◊ ЗА ПРОЕКТА

Майсторските класове са интерактивен начин за обучение, който дава възможност на студентите да черпят от опита на преподаватели-практици, да усъвършенстват образованието и изпълнителската си техника, да почувстват връзката между постоянното учене и голямата сцена.

Майсторските класове предлагат работа в екип между участващи от различни страни и култури, изграждаш представите за съвместност, но и за конкурентна среда. Майсторските класове са обект на мащабно медийно отразяване, съпроводени са с множество съпътстващи събития и изяви.

Майсторските класове на НБУ се провеждат със съдействието на множество външни партньори.

 

◊ ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ 

Роден във Варна, завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалният пианист и педагог Константин Станкович.

Людмил Ангелов е отличен с награди от международни конкурси, в това число “Виртуози на клавирната музика” (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), “Фредерик Шопен” (Полша, 1985). Международен конкурс Палм Бийч (САЩ, 1990) Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997).

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти с камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, под палката на диригенти като Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Марк Андре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жозеп Понс и др.

Участвал е и в някои от най-значимите Шопенови фестивали. Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 в Линкълн Център. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, “Плейел” и “Гаво” в Париж, “Херкулес” в Мюнхен, Концертгебау” в Амстердам, Операта в Монте Карло, “Брукнерхаус” в Линц, “Аудиторно Насионал” в Мадрид, “Аудитори” в Барселона, “Палау” във Валенсия, концертните зали на Московската и Миланската консерватория, Двореца на музиката в Атина, КВS в Сеул и др.

Сред неговите изяви през 2000 най-успешни са рециталите му на Международния клавирен фестивал La Roque d’Antheron във Франция и на Международния Шопенов фестивал във Варшава. През 2002 Людмил Ангелов дебютира на Фестивала в Нюпорт (САЩ). Пианистът има издадени компактдискове от компаниите RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord, Non Profit Music. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Националния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”.

Считан е за един от най-добрите изпълнители на Николай Капустин. През 2012 година предстои издаването на компактдисковете с Интеграла на клавирните концерти на Панчо Владигеров от английската компания Toccata Classics, по проект на Министерството на културата и Българското национално радио, реализиран от пианиста съвместно със Симфоничния Оркестър на БНР под диригентството на Найден Тодоров.

Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.

Носител е на наградата Аполон Токсофорос на Фондация “Аполония” и медала GLORIA ARTIS на Министерството на културата на Полша за изключителен принос към полската култура. Член-кореспондент е на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо.

Людмил Ангелов е почетен професор на Нов български университет.



Автор:
Иван Попов
Публикация:
20.06.2012 г. 12:35
Посетено:
1653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/15041-maystorski-klas-na-lyudmil-angelov-v-nbu