Музика

Кои са "божествените певци" Il Divo

Квартетът с концерт в София на 25 септември

Кои са "божествените певци" Il Divo
Il Divo на концерт с Барбра Стрейзънд


◊ IL DIVO В БЪЛГАРИЯ

Едно от интересните музикални събития у нас през есента ще бъде несъмнено концертът на четиримата певци от Il Divo, чиито изпълнения съчетават по прекрасен начин оперно пеене и поп звучене.

Квартетът ще има концерт в столичната зала „Арена Армеец“ на 25 септември от 20:00 часа по покана на Болкън ентъртейнмънт.


◊ ИСТОРИЯТА НА ЧЕТИРИМАТА БОЖЕСТВЕНИ ПЕВЦИ

Групата, която пее на английски, италиански, испански, френски и латински, започва записи в началото на 2004-та година – два дни, след като четиримата се събират и се запознават. Техният едноименен дебютен албум включва песента на Тони Бракстън "Unbreak My Heart" във версия на испански език, наречена "Regresa a Mi", вечната "My Way" на Франк Синатра и популярните композиции на Енио Мориконе "Gabriel's Oboe" и "Passera".

През 2005 г. Il Divo издават албума „Ancora”, който става номер едно във Великобритания и Австралия още в седмицата след издаването си и задминава като глобален успех предишната им продукция. Когато албумът е издаден и в Америка през януари 2006-та година, той застава на първа позиция по продажби в Billboard веднага след пускането си на пазара и създава тотален прецедент в историята на музиката.

След този летящ старт групата тръгва на шестмесечно световно турне, което е напълно разпродадено, а след това издава и специално записаната за американската публика „The Christmas Collection“, която също реализира умопомрачителни продажби.

Следващото предложение от Il Divo – продукцията “Siempre” – повежда публиката точно от там, където албумът „Ancora" я е оставил. Сред песните в албума, повечето от които са с изразен латино звук и отново изпълнени в смесица от езици, една се откроява изключително много и това е "Somewhere" от „Уестсайдска история”. Впечатляващо е и изпълнението им на прекрасната балада на Брайън Адамс "Have You Ever Really Loved A Woman?". Истинска изненада е и откриващото парче в албума: прекрасната и почти неузнаваема разработка на “Nights In White Satin”, изпълнявана в оригинал от Moody Blues. Il Divo отново показват феноменалната си способност да придават ново, елегантно звучене дори на най-познатите и често чувани песни. “Siempre” е просто един майсторски продукт от световен феномен.

След издаването на “Siempre” хоризонтите пред групата се разширяват още повече. Те са поканени да открият концертите от северно-американското турне на Барбра Стрейзънд.

Il Divo имат честта да изпълнят и легендарната песен “Time of Our Lives”, заедно с Тони Бракстън на откриването на световното първенство по футбол FIFA 2006.    


◊ ЗАВРЪЩАНЕТО ИМ ПРЕЗ 2011 ГОДИНА

През ноември 2011-та Il Divo се завръщат на сцената с най-впечатляващия си албум след дебюта си от 2004 г., с който дефинират своя специфичен нов музикален жанр. Новият проект се казва “Wicked Game” и според думите на самите артисти е най-доброто, което са създавали до момента. Освен едноименната песен в албума, “Wicked Game” включва емоционално изпълнение на красивата песен “Crying” на Рой Орбисън и божествената версия на песента на Самюел Барбър “Adagio For Strings”.

За първи път Il Divo изпълняват своята драматична интерпретация на класиката на Крис Айзъс “Wicked Game” в телевизионното предаване “Red or Black” във Великобритания на 5-ти септември 2011-та, а два дена по-късно на сцената на America’s Got Talent по време на полуфинала в САЩ. Успехът на двете телевизионни участия е повече от феноменален след отчитането на рейтингите на предаванията.

През май 2011 г. от церемонията на английските награди за класика Classic BRIT Awards, Il Divo си тръгват с  престижната награда „Изпълнител на десетилетието”. През август същата година Il Divo изнасят два забележителни концерта в Колизеума в Лондон, подкрепени от Кралския филхармоничен оркестър и представят своята нова музикална концепция.



Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
10.06.2012 г. 17:02