Музика

"Джаз за деца с Венци Благоев" в Стара Загора

Гостува единствената по рода си музикално-образователна програма

"Джаз за деца с Венци Благоев" в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Детски матинета
„Джаз за деца с Венци Благоев”


11-13 юни, 10.30 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески”

От понеделник до сряда Регионална библиотека „Захарий Княжески” ще е зона за забавление, музика и спонтанно творчество. За първи път в Стара Загора гостува единствената по рода си музикално-образователна програма „Джаз за деца с Венци Благоев”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Вече повече от две години тромпетистът Венцислав Благоев отделя специално внимание на детската аудитория в редовните съботно-неделни детски джазови матинета, които организира в София. В този проект освен него участват и много други утвърдени джазови музиканти. „Целта ни е не просто да посвирим джаз на децата. Ние се стремим да ги приобщим към тази музика като я поднасяме по забавен и разбираем за тях начин. Наред с класическите джазови теми, в репертоара сме включили и джазови интерпретации на песнички като „Тръгнал кос”, „От днес имам вече нови панталонки”, популярни мелодии от детски анимационни филмчета като „Уди Кълвача”, „Семейство Флинтстоун“, „Пинко Розовата пантера” и други” – обяснява авторът на проекта.

Всички деца, присъстващи на матинетата, имат възможност да се изявят като музиканти. Сцената и микрофоните са отворени за тях, а от магическия куфар на чичкото с тромпета могат да си вземат различни музикални (и не само) инструменти, с които да се присъединят в създаването на музиката.

Програмата „Джаз за деца с Венци Благоев” наскоро бе отличена с наградата „Златно перо” за принос в развитието на културния живот в страната. В Стара Загора участие в детските матинета ще имат и младите дарования от детските вокални групи „Розов свят”, „Усмивки”, „Звездопад” и „Ян Бибиян”. Концертите са част от съпътстващата програма на фестивала Джаз форум Стара Загора.

Входът е свободен.



• В „Джаз за деца с Венци Благоев” участват:
. Станислав Арабаджиев - пиано
. Димитър Благоев - китара
. Димитър Сираков - контрабас
. Невена Григорова - барабани
. Венцислав Благоев - тромпет

детските вокални групи „Розов свят”, „Усмивки”, „Звездопад” и „Ян Бибиян”

и всички присъстващи деца



Автор:
Гергана Семерджиева
Публикация:
08.06.2012 г. 14:59
Посетено:
2004
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14932-dzhaz-za-detsa-s-ventsi-blagoev-v-stara-zagora