Музика

Световни имена от електронната музика на фестивала EXIT

Нови Сад отваря Петроварадинската крепост за музика от 12 до 15 юли

Световни имена от електронната музика на фестивала EXIT
На сн.: австралийците от "Knife Party"


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Музикалният фестивал в Нови Сад EXIT кани най-прогресивните световни имена от електронната музика, за да озвучат старинната Петроварадинска крепост над река Дунав. Няколко са и сцените, които ще приютят електро звуците - Dance Arena, Happynovisad и Elektrana.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЦЕНАТА DANCE ARENA

На 12 юли на Dance сцената ще се качи Jacques Lu Cont (познат още с имената Les Rythmes Digitales, Paper Faces, Man With Guitar, Thin White Duke и работата си с Мадона). В първия ден на фестивала EXIT ще видим и продуцента от британски произход Eats Everything.

На 14 юли Claude VonStroke ще завладее Dance Arena. Този американски техно продуцент и изпълнител е създателят на парчета като “Deep Throat” (с над 10 хиляди дигитални продажби) и “Who’s Afraid Of Detroit” (която спечели на изпълнителя покани за участия по цял свят).

Същата вечер под прожекторите ще застанат и Benoit & Sergio, за да представят страхотния си хаус/техно саунд, който със сигурност ще предизвика фурор сред феновете!

Легендите Tobi Neuman и Geddes са следващите изпълнители, които ще оглавят Dance Arena. Те идват от скандалните ъндърграунд сцени на Германия и Англия. И двамата изпълнители имат страхотно звучене с леко, мрачно настроение, което балансира перфектно точно на границата между хаус и техно.

Двамата австралийци Rob и Gareth от бандата Pendulum идват в Нови Сад на 15 юли с музикалния си проект "Knife Party", характерен с  невероятен електро хаус/дъбстеп звук. 


◊ 2 ЧАСА СЛЕД ПОЛУНОЩ

Традиционно, 2 часа след полунощ, EXIT кани на сцената най-големите имена от дръм енд бейс и дъбстеп музика.

Вторият ден от фестивала – 13 юли – включва един нов обещаващ талант от Hospital Records – Netsky. На 13 юли ще посрещнем и Drumsound & Bassline Smith. Този британски продуцентски състав се състои от Andrew Wright, Benjamin Wiggett (Drumsound) и Simon “Bassline” Smith.

На 14-ти юли, два часа след полунощ, израелецът Borgore (Asaf Borger) ще се качи на сцената. Музикално този дъбстеп диджей е хибрид между дръм саунд и хеви метъл.

На последния ден от фестивала – 15 юли – ще се забавляваме под звуците на британския диджей, музикант, аудио-визуален изпълнител и актъор Goldie, който ще бъде придружен от един от най-иновативните и желани изпълнители в световен мащаб SP:MC.  


◊ КАКВО НОВО НА СЦЕНАТА HAPPYNOVISAD

Happynovisad ще продължи да гради реномето си на втора по големина арена за електронна алтернативна музика на EXIT.

На 13 юли на „щастливата“ сцена в Нови Сад излизат Sigha, Tim Van de Meutter (също познат като Locked Groove) и George Fitzgerald от Hotflush Recordings.

На 14-ти юли пък ще станете свидетели на изгряващата звезда на продуцента Jack Hamill, по-известен с псевдонима си Space Dimension Controller. Той ни пренася в един друг свят с представянето си – сякаш е дошъл от далечния 24-ти век заедно със своя фънки електро саунд.


◊ СЦЕНАТА ELEKTRANA

Elektrana Stage, дом на всяка веселяшка електро душа, продължава с новите имена, след обявяването на Sneaky Sound System и When Saints Go Machine.

На 12 юли на сцената излиза Chistian Strobe – дете на 80-те, закърмен с инди музика, космик хаус и ню-диско.

На 13 юли пък на Elektrana Stage ще се качат прекрасните Thieves Like Us, които съчетават по превъзходен начин пост-пънк, ню уейв, итало-диско и синтетичен поп. След тях със изпълнение ще ни зарадва гръцкият музикален гений – Nikkon, който е специалист на чил-аут електро музиката, преплетена с феерични женски вокали.

Съботата (14 юли) е за Tapeaters – руско електро-поп-фънк дуо с интересно присъствие на фънки ритъм и мелодични вокали.

За контраст ще се изумите от представлението на DAT Politics на същия ден. Те са едни от най-значимите електронни банди.

На 15 юли Franz + Shape ще ви завладеят със своя уникален саунд от acid wave и електро. Изпълненията им са комбинация от силно електро, синтетичен саунд и ударни инструменти.

The Detachments пък ще представят един страхотен пост-електро-клаш саунд.

Главният изпълнител на последната вечер е креативният великобританец Bastien Marshal, който твори като артист, графичен дизайнер, диджей и актъор.

На последно място, но не и по важност, A Terrible Splendour ще разказват със звуци своите истории за шантаж, отчаяние, жестокост и безнадеждност. Това британско дуо, съставено от изпълнителите MM Lyle и Martin Black, определя жанра си като „съвременно романтично кабаре”, вдъхновено от Automelodi, Fisherspooner, Visage и Gina X.



Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.05.2012 г. 16:24
Посетено:
1682
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14821-svetovni-imena-ot-elektronnata-muzika-na-festivala-exit