Музика

Концерт на Венцеслав Николов и Габровски камерен оркестър

В програмата: А. Вивалди, Ж. Ибер, Й. К. Бах, Й. С. Бах, Й. Хайдн

Концерт на Венцеслав Николов и Габровски камерен оркестър


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт

Венцеслав Николов - солист и диригент
Габровски камерен оркестър


30 май 2012, 19 часа,
Габрово, Художествена галерия "Христо Цокев"

В програмата:
. А. Вивалди - Концерт в сол мажор
. Ж. Ибер - Гирларзана
                - Малкото бяло магаре
. Й. К. Бах - Адажио
. Й. С. Бах - Сарабанда и Буре в до мажор
. Й. Хайдн - Концерт в до мажор


◊ ЗА ПРОГРАМАТА

Вивалди… Едва ли има нужда от представяне в нашето време на този голям майстор на барока. Достатъчно е да напомним за победното шествие през последните десетилетия на неговите Годишни времена. Животът му, достатъчно добре документиран, е изпълнен с приключения. Син на бръснар-цигулар, малкият Антонио започва музикалното си обучение със свирене по улиците на Венеция. На двайсет и пет годишна възраст е ръкоположен за абат, оттогава носи прозвището червенокосия свещеник. След това е учител по музика в дом за сираци. Следва блестяща кариера: като оперен импресарио, капелмайстор в дворовете на видни аристократи и много търсен композитор. Среща се с Карл VI, той му дава рицарско звание и го кани във Виена. Похвалата, която австрийският император изрича за музиката на Вивалди е останала в историята: “С музиката си ми казвате повече, отколкото мога да науча от моите министри за две години.”

Вивалди е прочут, концертите и оперите му звучат навсякъде в Европа. И въпреки това… Музикант къща не храни - ни напомня поговорката. Модата се променя и следвайки странната традиция, животът на композитора завършва в бедност. Но неговата музика не е забравена. По-младият Йохан Себастиан Бах изучава творбите на майстора, в традицията на времето и прочутите му синове правят обработки на произведения от Вивалди…

И в нашето време на ренесанс на бароковата музика концертите му за пиколо или фагот, за тромпет и мандолина, за цигулка и виолончело не само са сред любимите произведения на слушателите в концертната зала. Интересно, че имат своето трайно място и в наситената до краен предел медийна среда, странно съзвучни с усещанията на хора от различни поколения и с различна степен на култура.
*

Жак Ибер и Малкото бяло магаре… Тази музикална приказка ме съпровожда през целия ми живот. Написана в оригинал за пиано, в обработката за виолончело и струнни придобива нови цветове - наистина, ние чуваме тропота на дървената каручка. И несъмнено разпознаваме в глисандото на челото недоволните обаждания на главния герой…

Гирларзаната за соло виолончело на същия автор ни напомня за старинната павана. Една изящна, напълно завършена миниатюра на големия френски композитор.
*

Йохан Кристиан… Наричат най-малкия син на Йохан Себастиан лондонския Бах, тъй като прекарва по-голямата част от живота си като придворен композитор в Англия. Ярката му и талантлива музика с нищо не напомня за отиващото си време, развълнуваната топлота на Адажиото звучи почти като романтична мелодия. 

През втората половина на XVIII век творчеството на неговия баща, прочутия някога кантор от Лайпциг е почти напълно забравено. Както винаги, времето и идващите нови генерации безжалостно отхвърлят постиженията на миналото. Но минават години, идва нова епоха. И неочаквано следващите поколения отново откриват за себе си музиката на Йохан Себастиан, тя се оказва нужна на хората - със своята съсредоточеност, с вярата и спокойствието, които излъчва.
*

Намирането на концерта за чело на Йозеф Хайдн в до напомня на криминална история. Написан  през 60-те години на 18. век, вероятно е бил в репертоара на Йозеф Вайгл, приятел на Хайдн и член на оркестъра на граф Естерхази. След това потъва в забрава, през следващите 200 години се смята за изчезнал. Единствено началната тема, вписана собственоръчно от Хайдн в каталога на творбите му, подсеща поколенията за съществуването му. Повторната му премиера е през 1962 г. на фестивала Пражка пролет. След като месеци преди това щимовете на неизвестно произведение са открити в старинен архив в тогавашната Чехословакия. Концертиращите челисти го включват веднага в репертоара си и оттогава започва победното шествие по света на това чаровно произведение. Впрочем, малко известен факт е, че все още не е намерен и друг челов концерт на големия майстор - стимул, за да продължат търсенията…

Венцеслав Николов
24 май 2012

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.05.2012 г. 15:34
Етикети:
Посетено:
1669
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14815-kontsert-na-ventseslav-nikolov-i-gabrovski-kameren-orkestar