Музика

"Квартет за края на времето" от Оливие Месиен

Концерт в рамките на XVII Салон на изкуствата

"Квартет за края на времето" от Оливие Месиен


◊ СЪБИТИЕТО

16 май 2012, 19.30 часа
Зала № 9, Национален дворец на културата

Оливие Месиен (1908-1992)
Квартет за края на времето


Изпълняват:
. Лилия Жекова - пиано
. Кристиян Калоянов - кларинет
. Калина Митева - цигулка
. Габриела Цветкова - виолончело

Студенти в НМА “Панчо Владигеров”
От класа на проф. Венцеслав Николов

   
◊ ЗА МУЗИКАТА, ЗА МЕСИЕН И ОЩЕ

Моите студенти… Кристиян Калоянов, Габриела Цветкова, Лилия Жекова, Калина Митева. Те още учат, но вече имат интересни артистични биографии - награди на престижни конкурси, запомнящи се творчески изяви… Ние заедно откриваме вечната хармония на класическите творби на Бах и Моцарт, търсим съвременното им звучене, това, което ги прави толкова нужни за бързо променящия се свят. Разговаряме - за миналото и бъдещето, за честността и смелостта, за нуждата ни от доброта… И за красотата, за дълбочината на истинската музика, без която и те - сегашните студенти и бъдещи виртуози, не могат да си представят света.

След концерта през 2011 година в голямата зала на академията, известният диригент и композитор Васил Казанджиев писа:

“… С учудваща за възрастта им зрялост и артистична освободеност, студентите музицираха спонтанно и вдъхновено. Най-впечатляващо беше тяхното единомислие, ансамбловата култура.”

В класа ми в Националната музикална академия в София през годините звучаха Бетовен, Шуман, Брамс… Но и Бритън, Васил Казанджиев, Прокофиев, Константин Илиев. Младите колеги смело посягат към предизвикалата толкова спорове музика на нашето време.

С голям интерес беше посрещнато тази година и изпълнението им на “Квартета за края на времето” от Оливие Месиен. Всяка среща с това забележително произведение е събитие. Необикновената творба на бележития френски композитор е създадена и изпълнена за първи път през мрачните военни години - през януари 1941 г. в Stalag VII/A, концентрационния лагер, в който са държани френски интелектуалци. Странно вълнуващата музика извисява, извежда ни далеч от ежедневните грижи и твърде материалния свят около нас. Докосваме се до Светлината и Любовта…

Музиката на Квартета за края на времето е вдъхновена от цитат от Апокалипсиса, виденията-предзнаменования, изложени в десета глава от Откровението на Йоана:

“И видях друг силен ангел, който слизаше от небето, облечен в облак: на главата му имаше дъга, лицето му беше като слънцето и краката му като огнени стълбове.

И ангелът, когото видях да стои на морето и на земята, издигна десницата си към небето и се закле в Живеещия до вечни векове, който е създал небето и каквото има в него, земята и каквото има по нея, и морето и каквото има в него, че не щеше да има вече бавене, но че в дните на гласа на седмия ангел, когато се приготви да затръби, тогава щеше да се изпълни тайната на Бога."

За творбата си Месиен пише: “Музикалният език е принципно нематериален, духовен, католически. Различни мелодически и хармонически строеве създават една тонална всеобхватност, която приближава слушателя до вечността в пространството или до безкрайността. Особени ритми, намиращи се извън всякакъв размер, помагат за отдалечаването от времето. Този квартет съдържа 8 части. Седем е свещеното число, сътворяването на шестте дни, осветено чрез Божествения съботен покой; седмицата на този покой продължава във вечността и прераства в осмицата на непреходната светлина, на неизменния мир.“ 

Проф. Венцеслав Николов


Автор:
Публикация:
09.05.2012 г. 22:48