Музика

Иво Дропулич - солист в Пловдив

Концерт на Държавна опера Пловдив със солист Иво Дропулич

◊ СЪБИТИЕТО

Виртуозът Иво Дропулич отново идва в Пловдив.

На 6 април от 19 часа в Концертна зала публиката ще има удоволствието да чуе Концерт за цигулка и оркестър от П. И. Чайковски в изпълнение на Иво Дропулич и оркестъра на Държавна опера Пловдив. Младият цигулар за втори път през този сезон ще бъде солист на пловдивския оркестър.

Иво Дропулич, наричан от чуждата преса "хърватският Паганини" е роден в Загреб, но започва обучението си по цигулка в Пловдив и София. По-късно учи в Загреб и Виена. През 2002 г. става най-младият носител на наградата на Стйепан Шулек като най-добър изпълнител на произведение за цигулка, а през 2005 г. печели трета награда на Международния цигулков конкурс „Вацлав Хумл” и е наречен „откритието на конкурса” от Максим Федотов – член на журито. По-късно печели също наградата „Американ експрес” на Загребската филхармония за най-успешен млад музикант. Иво Дропулич е изнасял концерти в Австрия, България, Германия, Италия, Македония, Словакия и Япония.

Музикантите в Пловдив го очакват с голяма радост, спомняйки си изключителното му изпълнение на Концерт
№1 от Паганини през октомври 2011 г.

Освен цигулковия концерт от Чайковски, на 6 април публиката ще може да чуе увертюра "Руслан и Людмила" от М. Глинка и Симфония №9 "Из Новия свят" от А. Дворжак.

Диригент - Огнян Митонов



Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
02.04.2012 г. 09:29
Посетено:
1675
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14476-ivo-dropulich-solist-v-plovdiv