Музика

ppIANISSIMO 2012: Солов рецитал на Ралф ван Раат (Холандия)

XV Международен фестивал за съвременна клавирна музика

ppIANISSIMO 2012: Солов рецитал на Ралф ван Раат (Холандия)


◊ СЪБИТИЕТО

Петнадесети международен фестивал за съвременна клавирна музика

ppIANISSIMO 2012


Солов рецитал на Ралф ван Раат (Холандия):
100 години от рождението на Джон Кейдж


25 март, 19:30 часа, БНР, Студио 1
Вход свободен


Софийската програма на петнадесетото издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO 2012 ще бъде закрита с един от шедьоврите на музиката за „разширено” пиано – Сонатите и интерлюдии за подготвено пиано от Джон Кейдж, в изпълнение на един от най-изявените млади холандски пианисти – Ралф ван Раат. Изпълнението на цикъла е премиерно за България и е посветено на 100-годишнината от рождението на композитора.

Програма:

Джон Кейдж (САЩ):
Сонати и интерлюдии за подготвено пиано (1946–48) (българска премиера)


◊ РАЛФ ВАН РААТ

Ралф ван Раат (роден през 1978 г.) учи пиано при професорите Тон Хартсуикер и Уилям Бронс в Амстердамската консерватория, както и музикология в Амстердамския университет. И двете си специалности завършва с отличие, съответно през 2002 и 2003 г. Благодарение на програмата за напреднали студенти на Амстердамската консерватория и с помощта на холандския културен фонд „Принц Бернхард” Ван Раат учи също при Клод Елфер (в Париж), Урсула Опънс (в Северозападния университет на Чикаго), Лииса Пойола (във Финландия) и Пиер-Лоран Емар (във Висшето музикално училище в Кьолн).

Ралф ван Раат е носител на наградите: втора награда и наградата за съвременна музика „Донемус” на конкурса „Принцеса Кристина” (1995 г.), стипендия за Международните летни курсове за нова музика в Дармщат (1998 г.), първа награда за изпълнители от конкурса „Гаудеамус” (1999 г.), наградата за изкуство „Филип Морис” (2003 г.), наградата „Елизабет Евертс” (2005 г.), международната стипендия „Борлети–Буитони” (2005 г.), наградата “VSCD Classical Music Prize” (2005 г.), наградата „Фортис Меес-Пиерсон” на Концертгебау (2006 г.) и наградата за класическа музика на холандската радиотелевизионна компания NTR (2010 г.).

Ван Раат изнася солови рецитали както в Холандия, така и из Европа, Средноизточна Азия и САЩ. Освен към традиционния класически репертоар той има подчертан интерес и към интерпретацията на съвременна музика. Много от концертите му са излъчвани по холандски и чуждестранни радио- и телевизионни програми. Реализира поредица от авторски радиопредавания за съвременна музика по Холандското национално радио, а също и поредици от концерти в амстердамските зали „Концертгебау” и „Музикгебау”, както и в ротердамската „Де Доелен”.

Оркестрите, с които е свирил като солист, са: Лондонската симфониета, Симфоничният оркестър на BBC, Ротердамската филхармония, Филхармонията и Камерният оркестър на Холандското радио, Симфоничният оркестър на Франкфуртското радио, Симфоничният оркестър на Орхус и Дортмундската филхармония. През 2010 г. е резидентен изпълнител (Artist-in-Residence) към Холандския симфоничен оркестър. Работи с диригенти като Валери Гергиев, ДжоАн Фалета, Дейвид Робертсън, Стефан Асбъри, Михел Табачник, Ян ван Стеен и Ото Тауск.

Участвал е като солист на значителни фестивали като „Гергиев”, “The BBC Proms”, Международния музикален фестивал в Безансон (Франция), Холандския фестивал, „Време за музика” във Виитасаари (Финландия), Фестивала за съвременна музика в Хъдерсийлд (Англия). „Berliner Festspiele” (Германия) и Летния фестивал “Tanglewood” (САЩ).

От декември 2006 г. Ралф ван Раат има договор със звукозаписната компания Naxos. Първият му компактдиск, с произведенията за пиано на Джон Адамс, получава най-високите оценки на музикални списания като Chicago Time Out, Le Monde de la Musique, Luister и Gramophone. Вторият му компактдиск, с The People United Will Never Be Defeated на американския композитор Фредерик Ржевски, е високо препоръчван от BBC Music Magazine и Gramophone. Компактдискът му с музика на Ханс Оте „Das Buch der Klänge” е избран за „албум на седмицата” от Холандското радио. Най-новият албум – с клавирната музика на Арво Пярт, записан от Ван Раат, е отново с най-висока оценка от BBC Music Magazine. Записът с произведението на Ржевски, както и албумите със събраните клавирни творби на Джон Адамс, Гевин Брайърс и сър Джон Тавънър са вече бестселъри и сред „Топ 20” на най-продаваните издания на Naxos по целия свят. Това инициира издаването през 2009 г. на специална колекция – портрет на изпълнителя, включваща всичките му записи за компанията до този момент.

Различни композитори са писали клавирни творби за Ралф ван Раат. През 2010 г. англичанинът Гевин Брайърс му посвещава своя нов концерт за соло пиано, хор и камерен оркестър – изпълнен и записан през февруари същата година. В момента Фредерик Ржевски композира също нов клавирен концерт за Ван Раат. Изпълнителят работи в тясно сътрудничество с автори като Джон Адамс, Луис Андрийсен, Гевин Брайърс, Джонатан Харви, Дьорд Куртаг, Магнус Линдберг, Арво Пярт, Фредерик Ржевски и сър Джон Тавънър по повод изпълнението на музиката им за пиано.

Ван Раат преподава интерпретация на съвременна клавирна музика в Амстердамската консерватория. Периодично прави майсторски класове, лекции и уъркшопи в музикални консерватории като тези в Тирана, Нижни Новгород и Киев, на „Академия Лигети” (организирана от ансамбъла ASKO/Schönberg), както и за множество фондации и университети.

От 2003 г. Ралф Ван Раат е избран за „Стейнуей изпълнител” (“Steinway Artist”), присъединявайки се към изключителната група от прочути пианисти, сред които са Владимир Хоровиц, Марта Аргерих, Алфред Брендел, Ланг Ланг и Кийт Джарет. Той осъществява записите си единствено на пиана Стейнуей – предпочитаните от изпълнителя инструменти за изпълненията му по цял свят.


ФЕСТИВАЛЪТ ppIANISSIMO

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO (Пианисимо) е единствен и уникален като концепция в националната и световна практика. Той е фокусиран предимно върху неизчерпаемите възможности на пианото като клавишен и перкусионен инструмент. Освен „лаборатория” за съвременно изкуство фестивалът е и творческо пространство за утвърдени и дебютиращи изпълнители, „изследващи” сложните процеси на съвременната клавирна музика. ppIANISSIMO е „генератор” за нови изпълнители и „стимулатор” за ново творчество. До този момент в четиринадесетте издания на фестивала са взели участие над 220 изпълнители и са прозвучали композиции от близо 300 творци. Голяма част от дебютиралите на ppIANISSIMO пианисти и композитори са вече сред водещите имена на съвременната култура. Почти всички изпълнения в концертите са световни или български премиери, а най-доброто от прозвучалата най-нова музика показва пътя на бъдещата класика.

С петнадесетото си издание фестивалът има амбицията да разшири своя тематичен спектър, като включи в програмата си концерти, представящи и предшествениците на пианото чрез съвременен за историческата им конкретност репертоар, изпълнен на съответните инструменти (автентични или копия по модел).

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO е проект на фондация „Пианисимо” и Българското национално радио.


Автор:
Илия Граматиков - координатор програма
Публикация:
24.03.2012 г. 14:23
Посетено:
1653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14403-ppianissimo-2012-solov-retsital-na-ralf-van-raat-holandiya