Музика

ppIANISSIMO 2012: Рецитал на клавирното дуо Хубер/Томе (Швейцария)

XV Международен фестивал за съвременна клавирна музика

ppIANISSIMO 2012: Рецитал на клавирното дуо Хубер/Томе (Швейцария)


◊ СЪБИТИЕТО

Петнадесети международен фестивал за съвременна клавирна музика

ppIANISSIMO 2012


Рецитал на клавирното дуо Хубер/Томе (Швейцария)

24 март, 19:30 часа, БНР, Студио 1
Вход свободен

Сузане Хубер (Швейцария) – пиано, & Андре Томе (Швейцария) – пиано


• Този концерт се осъществява с любезното съдействие на Швейцарската фондация за култура „Про Хелвеция”.

В рамките на петнадесетото издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO 2012 швейцарското клавирно дуо Хубер/Томе ще представи концертна програма, включваща както най-нова швейцарска музика (премиерна за България), така и вече превърнали се в „класика” творби от клавирната литература на XX век.


◊ ПРОГРАМА

Изабел Мундри (Германия):
tasten (докосвам три пиеси за две пиана, 2010)*

Даниел Глаус (Швейцария):
Tastendes Leuchten (Докосващо сияние за пиано на четири ръце, 1998)*

Клод Дебюси (Франция):
En blanc et noir (В черно и бяло за две пиана, 1915)
Със страст
Бавно, тъмно
Скерцандо


Петер Щрайф (Швейцария):
Schattenwürfe (Хвърлени сенки за две пиана, 2010)*

* * *

Дьорд Куртаг (Унгария):
Из Игри (за пиано на четири ръце, 1973):
Цветя сме ние, само цветя... (увиващи се звуци)
Етюд за Хьолдерлин


Бах/Куртаг: Божието време е най-доброто (встъпителен хор от едноименната кантата
GottesZeit ist die allerbeste Zeit (Actus Tragicus), BWV 106)
Камбани

Бах/Куртаг: О, невинен Агнец Божий (Хорален прелюд за орган O Lamm Gottes unschuldig)
Жалба

Бах/Куртаг: Из Трио соната за орган No. 1, Es dur (BWV 525)
Почит към Шопрони
... и още веднъж: Цветя сме ние


Дьорд Лигети (Унгария):
Три пиеси за две пиана (1976)
Монумент
Автопортрет с Райх и Райли (и Шопен е също там)
Движение


__________
* българска премиера


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

След дипломирането си като инструменталисти Сузане Хубер и Андре Томе започват съвместната си кариера като клавирно дуо Хубер/Томе, развивайки многолика концертна дейност. Те се чувстват в свои води както сред класикоромантическата, така и сред съвременната клавирна литература. Репертоарът им включва произведения от различни стилове и епохи – от Баховите концерти за две пиана, през шедьоврите на Шуберт за четири ръце, до най-нови творби, включително всички произведения за клавирно дуо от Лигети и Куртаг.
Двамата музиканти работят редовно и със съвременни композитори, възлагайки поръчки и осъществявайки премиери на музика от Изабел Мундри, Даниел Глаус, Петер Щрайф, Мартин Шютц и др. Този разнообразен репертоар позволява на клавирното дуо Хубер/Томе да трупа опит в търсенето на директни контрасти между старата и новата музика в концертните им програми или мултимедийните им проекти. Противопоставянето на силно контрастни творби цели открояването както на различията, така и на връзките между тях.

През 2008 г. Хубер/Томе е „изпълнител на годината” за културния център „Парна централа Берн”. Дуото съставя програма, недогматично свързваща новата музика с други форми на изкуство (видео, танц, литература) и експериментираща с допирните точки между композицията и импровизацията. Резултатът среща възторжените реакции на публиката и пресата. Част от произведенията са записани за радио DRS2. Дуото получава покани за участия във фестивали като Музикален подиум Цюрих, Музикалните градини, Фестивалът в Люцерн и др.

Сузане Хубер учи при Ерика Радермахер в Музикалната академия на Берн, при Жермен Муние в Париж и при Иван Клански в Люцерн, където се дипломира като инструменталист. По време на следването си получава тригодишна стипендия от Migros-Genossenschafts-Bund и едногодишна – от фондацията „Мариане и Курт Дайнеман”.

Изявява се като солист и камерен музикант както в Швейцария, така и на международната сцена. Свирила е с различни оркестри, сред които Симфоничния оркестър на Берн и Симфоничния оркестър на Люцерн. През 2000 г. печели конкурса “Concours Piano 80”.

Заедно със сестра си Анна Хубер (хореограф и танцьор) замислят произведението "Пиеса с крила", премиерно поставено в Люцернския театър и многократно представяно на международни сцени.

От 2001 г. преподава в Музикалната академия в Базел.
Сузане Хубер съсредоточава изпълнителското си творчество главно върху съвременната музика и премиерните заглавия.

Андре Томе завършва Музикалната академия в Берн с педагогика при Михаел Щудер и като инструменталист при Ерика Радермахер. Благодарение на стипендия от Dienemann-Stiftung Luzern посещава две години майсторския клас на Жермен Муние в Париж и Залцбург.
Оттогава той развива концертната си дейност като солист, камерен музикант и акомпаниатор на певци. Има и солистични изпълнения с няколко оркестъра, сред които Симфоничния оркестър на Берн.

С различни камерни ансамбли записва за Баварското радио, Швейцарското радио и др. Осъществява записи за няколко телевизии и компактдискови издания.


ФЕСТИВАЛЪТ ppIANISSIMO

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO (Пианисимо) е единствен и уникален като концепция в националната и световна практика. Той е фокусиран предимно върху неизчерпаемите възможности на пианото като клавишен и перкусионен инструмент. Освен „лаборатория” за съвременно изкуство фестивалът е и творческо пространство за утвърдени и дебютиращи изпълнители, „изследващи” сложните процеси на съвременната клавирна музика. ppIANISSIMO е „генератор” за нови изпълнители и „стимулатор” за ново творчество. До този момент в четиринадесетте издания на фестивала са взели участие на 220 изпълнители и са прозвучали композиции от близо 300 творци. Голяма част от дебютиралите на ppIANISSIMO пианисти и композитори са вече сред водещите имена на съвременната култура. Почти всички изпълнения в концертите са световни или български премиери, а най-доброто от прозвучалата най-нова музика показва пътя на бъдещата класика.

С петнадесетото си издание фестивалът има амбицията да разшири своя тематичен спектър, като включи в програмата си концерти, представящи и предшествениците на пианото чрез съвременен за историческата им конкретност репертоар, изпълнен на съответните инструменти (автентични или копия по модел).

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO е проект на фондация „Пианисимо” и Българското национално радио.



Автор:
Илия Граматиков - координатор програма
Публикация:
23.03.2012 г. 13:43
Посетено:
1339
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14394-ppianissimo-2012-retsital-na-klavirnoto-duo-huber-tome-shveytsariya