Музика

ppIANISSIMO 2012: 76 / 77 години от началото... Арво Пярт / Васил Казанджиев

XV Международен фестивал за съвременна клавирна музика

◊ СЪБИТИЕТО

Петнадесети международен фестивал за съвременна клавирна музика

ppIANISSIMO 2012

76 / 77 години от началото...
Арво Пярт / Васил Казанджиев

* * *

Im memoriam – 90 години от рождението на Лазар Николов

24 март, 11:30 часа, БНР, Студио 1
Вход свободен


ПРОГРАМА

Арво Пярт (Естония):
Сонатина No. 2, op. 1 (за пиано, 1959)
Fratres (за цигулка и пиано, 1977/1980)
Огледало в огледало (за цигулка и пиано, 1978)
Химн за един велик град (за две пиана, 2004)*
Моцарт – Адажио (за цигулка, виолончело и пиано, 2005)*

Борислава Танева (България) – пиано
Симос Папанас (Гърция) – цигулка
Маргарита Илиева (България) – пиано
Христо Танев (България) – виолончело

* * *

Васил Казанджиев (България):
Соната за пиано No. 5 (Посветена на Маргарита Илиева)**

Лазар Николов (България):
Метаморфози No. 2 (за пиано, кларинет и ударни)

Маргарита Илиева
(България) – пиано
Росен Идеалов (България) – кларинет
Мартин Хафизи (България) – ударни

__________
* българска премиера
** световна премиера



◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Борислава Танева (пианист и композитор) е родена в София, в семейство на музиканти. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност "Пиано" в класа на професорите Джулия и Константин Ганеви. Учи композиция при проф. Парашкев Хаджиев. От 1989 г. започва работа в клавирната катедра към Инструменталния факултет на НМА. Понастоящем е доцент по пиано и педагогическа практика.

Лауреат е на национални и международни конкурси по пиано, камерна музика и композиция. Изнасяла е концерти в България, Гърция, Германия, Италия, Швейцария, Литва, Израел, Франция, Македония, Испания и др. Свирила е в престижни зали като „Palau de la musica” (Барселона), „Auditorium national” (Мадрид), Бранденбургския театър, „Megaro musikis” (Атина) и др. Била е солист на всички оркестри в България, както и на Солунската филхармония и „Orchestra ton chromaton” (Атина). Участва в различни камерни формации.

През 1999 г. печели стипендия на италианското Министерство на външните работи и специализира съвременна музика при проф. Чери Бруум в Милано, където изнася и редица концерти.

Сътрудничи с консерватории в Атина, Женева, Солун, Лариса, където изнася музикални семинари на различни теми. От 2007 г. редовно води майсторски клас по пиано на международния музикален семинар „Dumbia” (Гърция). Канена е да журира в национални и международни конкурси. Нейни ученици многократно са отличавани с награди. Участва в престижни фестивали.

За първи път в България реализира в 9 концерта интегрално изпълнение на клавирните сонати на Йозеф Хайдн.

Борислава Танева е член на СБК. Твори в областта на камерната, вокалната и детската музика. Автор е на две издания с пиеси за начинаещи пианисти.


Симос Папанас е роден в Солун (Гърция) през 1979 г. Учи цигулка при прочутия български педагог Петър Арнаудов, при изтъкнатите му чуждестранни колеги Стелиос Кафантарис, Тарас Габора (Консерваторията в Оберлин), Ерик Фрийдман (Университета по музика в Йейл, САЩ), барокова цигулка при Мерилин МакДоналд (Оберлин) и композиция при Христос Самарас.

На 16-годишна възраст завършва обучението си по цигулка и теория на музиката в Консерваторията в Солун. По същото време вече е лауреат на няколко конкурса за цигулари в Гърция. Освен като музикант, той специализира и в областта на висшата математика – получава първа награда на състезанието на Обществото на гръцките математици, магистърска степен по математика от Университета в Йейл (САЩ), пълно отличие по математика от колежа Оберлин (САЩ), както и спонсорска стипендия от Университета в Кембридж.

През 2000 г. Симос Папанас печели първа награда на конкурса за цигулари – изпълнители на барокова музика “American Bach Soloists”, наградата „Кауфман” в Оберлин (САЩ), а от 2002 г. заема концертмайсторското място в Солунската държавна филхармония. Паралелно с работата си в оркестъра, Симос Папанас се радва и на изключително успешна кариера като солист–интерпретатор, както на съвременна музика, така и на предкласика, която свири на барокова цигулка.

Изявява се много успешно и като композитор – произведенията му за цигулка, камерни ансамбли, а също и театралната му музика, се изпълняват от именити инструменталисти в Европа, Азия и Америка. През 2009 г. Симос Папанас представя с огромен успех премиерата на концерта си за цигулка, в съпровод на Атинската филхармония, а композициите му за театър печелят овации на множество театрални фестивали (Ню Йорк, Сиатъл, Техеран, Токио).

През 2011 г. той пише музика за продукцията на Ашизава „Минотавър”, по поръчка на Университета в Мериленд (САЩ). Получава поръчка и от Атинската филхармония за написване на симфонично произведение.

Симос Папанас се изявява активно като солист на множество оркестри – Солунската филхармония, Атинската филхармония, Атинския камерен оркестър, Оркестъра на Гръцкото национално радио, Мюнхенския симфоничен оркестър, Софийската филхармония, Камерния ансамбъл „Софийски солисти”, Симфониета „София”, Дебреценския симфоничен оркестър, Кипърската държавна филхармония и др.

Изнасял е концерти в САЩ, Канада, Гърция, Кипър, България, Австрия, Италия, Франция, Норвегия, Испания, Германия, Унгария, Египет, Бразилия, Китай, Япония. Той има интерес и към педагогическата дейност – провеждал е майсторски класове в Лятната академия в Тюрингия, в Държавния университет на Луизиана (САЩ), както и на много летни фестивали в Гърция.


Христо Танев е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Сред преподавателите му там са Константин Попов, Светослав Манолов и Димитър Козев. През 1992 г. получава магистърска степен от Джулиард Скуул в Ню Йорк, където учи виолончело със Зара Нелсова и камерна музика със Самюел Роудс от „Джулиард квартет”, Сиймор Липкин, Феликс Галимир, Лилиан Фукс и Джонатан Фелдман.

Христо Танев е бил солист на повечето големи български оркестри и водещи фестивали в страната. Концертирал е в Германия, Испания, Русия, САЩ, Турция и Словакия. Има записи за БНР, БНТ, bTV и български звукозаписни фирми. От 1994 г. е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. Той е също така член на Квартет „Димов” и преподава в Национална музикална академия и Нов български университет.


Маргарита Илиева
е родена през 1986 г. в София. Завършва НМУ „Любомир Пипков” в класа на Емилия Канева, а от 2005 до 2010 г. е студентка в НМА „Проф. Панчо Владигеров” при  проф. Стела Димитрова–Майсторова и Илия Чернаев. В момента е редовен докторант по камерна музика с научен ръководител проф. Виктор Чучков.

Участвала е в редица майсторски класове на изтъкнати музиканти като: проф. Валдемар Войтал, Александър Струков, проф. Виктор Чучков, д-р Анжела Тошева, проф. Тамара Поддубная, Менно ван Делфт, трио „Алтенберг”, Ейнар Стеен–Ньоклеберг и др.

Участието й в различни национални и международни конкурси й донася многобройни награди, сред които: първа награда на конкурса „Албер Русел”, първа награда на конкурса „Лист – Барток”, първа награда на конкурса „Млади музикални дарования” в категория „Камерна музика” и др.

Mаргарита Илиева има разнообразни концертни изяви със солови и камерни рецитали, както и участия във фестивалите „ppIANISSIMO”, „Аполония”, „Нова българска музика” и др. Записвала е за WDR, БНР, БНТ. Солирала е с Академичния симфоничен оркестър и Шуменската държавна филхармония под диригентството на Деян Павлов, Ангел Станков, Георги Патриков, Любомир Денев – син и др.


Росен Идеалов (роден през 1959 г.) е възпитаник на Варненското музикално училище и на Музикалната академия в София, в класовете на Сава Димитров и Димитър Димитров. Участва в майсторските курсове на Аурелиан-Октав Попа по съвременна музика и интерпретация.

Лауреат е на награди от Седмото общобългарско състезание за певци и инструменталисти (1984 г., трета награда раздел „Кларинет” и втора – в раздел „Камерна музика”) и от Международния конкурс „Музиката и земята” (1999 г., за педагогически постижения).
Активно концертира вече над 25 години у нас и в чужбина с рецитали като солист и камерен изпълнител. Свири с голяма част от българските симфонични, камерни и духови оркестри. Концертира в Италия, Чехия, Словакия, Русия, Германия, Китай, Корея, Съединените щати и др.

Изключително търсен изпълнител е на нова музика. Осъществява световните и българските премиери на над 250 произведения, много от тях вдъхновени от него, а над 100 са специално написани за него (в това число от Лазар Николов, Божидар Спасов, Васил Казанджиев, Стефан Драгостинов, Драгомир Йосифов).

Владее, развива и преподава новите техники и изразни средства при свирене на кларинет. Участва в десетки записи на БНТ, БНР и за различни телевизионни канали. Има изпълнения в 9 компактдиска. Присъства в програмите на всички фестивали у нас, както и във фестивали в Италия, Австрия и др.

Дългогодишен преподавател е по кларинет и камерна музика (от 1987 г. – във Военното музикално училище, от 2001 г. – в НМУ „Любомир Пипков", София). По покана на Музикалния департамент на Канзанския университет води лекции и майсторски класове, изнася концерти в Канзас и Питсбърг.

Автор е на транскрипции за кларинет и камерни духови състави, като 15 от тях са по Бахови произведения.


Мартин Хафизи
е роден през 1993 г. в София. В момента е ученик в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, в класа на Мария Палиева.
 
Участвал е в редица майсторски класове на именити музиканти като: Стоян Янкулов, проф. Христо Йоцов, Татяна Колева, Александър Каменаров, Георги Върбанов, Небойша Живкович, Игор Лешник, Ли Биао, Емил Ханджиев, Калин Вельов, Хаким Лудин и др.

Участието му в различни национални и международни конкурси му донася многобройни награди, сред които: три първи награди на конкурса „Пендим”; три първи награди на конкурса „Млади виртуози”, една от които – в категория „Камерна музика”; голямата награда на конкурса „Ти и аз”; първа награда на международен конкурс за перкусионисти в Испания; втора награда на международен конкурс за перкусионисти във Франция; висша младежка награда на акад.
Дмитрий Лихачов, с присъдена премия от името на Андрей Павлович Петров в конкурса „Съзвездие на таланти” в Русия и др.

Солирал е в Италия с Младежка филхармония „София” към НМУ „Любомир Пипков”, с диригент Деян Павлов. Също така е свирил под диригентската палка на други известни диригенти като: Сър Невил Маринър, Матиас Бамерт, Игор Корети, Йордан Камджалов, Алексей Измирлиев и др.

През 2011 г. е номиниран за „Кристална лира” в категория „Млад изпълнител”.


ФЕСТИВАЛЪТ ppIANISSIMO

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO (Пианисимо) е единствен и уникален като концепция в националната и световна практика. Той е фокусиран предимно върху неизчерпаемите възможности на пианото като клавишен и перкусионен инструмент. Освен „лаборатория” за съвременно изкуство фестивалът е и творческо пространство за утвърдени и дебютиращи изпълнители, „изследващи” сложните процеси на съвременната клавирна музика. ppIANISSIMO е „генератор” за нови изпълнители и „стимулатор” за ново творчество. До този момент в четиринадесетте издания на фестивала са взели участие на 220 изпълнители и са прозвучали композиции от близо 300 творци. Голяма част от дебютиралите на ppIANISSIMO пианисти и композитори са вече сред водещите имена на съвременната култура. Почти всички изпълнения в концертите са световни или български премиери, а най-доброто от прозвучалата най-нова музика показва пътя на бъдещата класика.

С петнадесетото си издание фестивалът има амбицията да разшири своя тематичен спектър, като включи в програмата си концерти, представящи и предшествениците на пианото чрез съвременен за историческата им конкретност репертоар, изпълнен на съответните инструменти (автентични или копия по модел).

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO е проект на фондация „Пианисимо” и Българското национално радио.

Автор:
Илия Граматиков - координатор програма
Публикация:
23.03.2012 г. 13:14
Посетено:
2115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14392-ppianissimo-2012-76-77-godini-ot-nachaloto-arvo-pyart-vasil-kazandzhiev