Музика

ppIANISSIMO 2012: Солов рецитал на Зигмунт Краузе – Полша

XV Международен фестивал за съвременна клавирна музика

ppIANISSIMO 2012: Солов рецитал на Зигмунт Краузе – Полша


◊ СЪБИТИЕТО

Петнадесети международен фестивал за съвременна клавирна музика

ppIANISSIMO 2012

Солов рецитал на Зигмунт Краузе – Полша
(откриване на Фестивала)

22 март, 19:30 часа, БНР, Студио 1
Вход свободен


Световноизвестният полски композитор и пианист Зигмунт Краузе ще открие петнадесетото издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO 2012. Програмата е съставена изцяло от български премиери на авторски композиции на изпълнителя.


◊ ПРОГРАМА

Йохан Себастиан Бах / Зигмунт Краузе:
. Прелюд (gis moll, ДТП т. II, BWV 887) и импровизация на живо
. Прелюд (gis moll, ДТП т. II, BWV 887) и импровизация (филмова прожекция)

Зигмунт Краузе:
Рефрен (1993)
Шест народни мелодии (1958)
Кошмарно танго (1987)
Музика на камъните (за пиано с усилвател, 1972)
Музика на камъка (филмова прожекция)
Chanson du mal-aimè (1990)
Музика на ръкавиците (филмова прожекция)
Музика на ръкавиците (1972)


◊ ЗИГМУНТ КРАУЗЕ

Зигмунт Краузе (роден през 1938 г.) изучава композиция и пиано във Варшавската музикална академия „Фредерик Шопен” и при Надя Буланже в Париж. Известен е като композитор на унистична музика – основаваща се на картините и естетическата теория (унизъм) на полския художник Владислав Шемински (1893–1952). Унистичната музика е лишена от контрасти, напрежение и кулминации (в традиционното им разбиране), а формата и се стреми към максимална хомогенност.

Краузе е автор на пет опери, инструментални концерти, симфонични и камерни творби. В сътрудничество с архитекти композира и пространствена музика, изпълнявана в Полша, Австрия и Франция.

През 1966 г. печели първа награда на конкурса „Гаудеамус” в Холандия. Оттогава кариерата му на изпълнител е съсредоточена предимно върху музиката на XX век. Вече двадесет години той е артистичен директор и пианист на основания от него (през 1967 г.) ансамбъл „Варшавска музикална работилница” – състав, поръчал и изпълнил произведения от над сто композитора.

От 1965 г. Краузе осъществява семинари и майсторски класове по композиция и съвременно клавирно изкуство в престижни центрове за нова музика в Дармщат, Базел, Стокхолм, Лос Анжелис, Токио, Йерусалим и Хонконг. През 1982 г. е гостуващ преподавател в Йейлския университет. През 1996 г. е назначен като преподавател-кореспондент в частния университет „Кеймюнг” в Даегу, Южна Корея. От 2002 г. преподава композиция в Музикалната академия в Лодз, а от 2006 г. – и във Варшавската музикална академия „Фредерик Шопен”. В годините 1973–74 Краузе е резидентен творец (Artist-in-Residence) в Германската служба за академичен обмен, Берлин. През 1982 г. е поканен от Пиер Булез за музикален съветник в IRCAM, Париж. Вече дванадесет години Краузе е член на селекционната комисия на фестивала „Варшавска есен”. През 1987 г. е избран за председател на Международното дружество за съвременна музика (ISCM). Бил е председател също така на дружеството „Витолд Лютославски” и полската секция на ISCM.

Сред присъдените на Зигмунт Краузе почетни звания и награди са: Сребърен кръст за заслуги (Полша, 1975 г.), Отличителен медал от „Jeunesses Musicales” (Полша, 1979 г.), званието „Кавалер (рицар) на Ордена на изкуството и литературата” (Франция, 1984 г.), Награда на Министерството на културата (Полша, 1989 и 2005 г.), Почетен член на ISCM (1999 г.), Златен кръст за заслуги (Полша, 2004 г.), Наследник на Наградата за милосърдие на UNESCO във Валпараисо (Чили, 2005 г.), номинация от президента на Република Франция за офицер в Ордена на Почетния легион (Франция, 2008 г.), Златен медал „Gloria Artis” на Министерството на културата и културното наследство (Полша, 2010 г.), Почетен член на Съюза на композиторите (Полша, 2011 г.), Почетен член на Дружеството за съвременна музика (Полша, 2011 г.).
Произведения на Краузе са записвани за музикални компании като Muza, Dux, ORF, Nonesuch, Thesis, Musical Observations (CP2), Collins Classics, Recommended Records и EMI. Партитури на творбите му са публикувани от издателствата "Universal Edition", "Vienna", "Editions Durand", "Paris" и "PWM" (Краков).


. Концертът се осъществява с любезното съдействие на Полския институт – София.


◊ ФЕСТИВАЛЪТ
ppIANISSIMO

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO (Пианисимо) е единствен и уникален като концепция в националната и световна практика. Той е фокусиран предимно върху неизчерпаемите възможности на пианото като клавишен и перкусионен инструмент. Освен „лаборатория” за съвременно изкуство фестивалът е и творческо пространство за утвърдени и дебютиращи изпълнители, „изследващи” сложните процеси на съвременната клавирна музика.

ppIANISSIMO е „генератор” за нови изпълнители и „стимулатор” за ново творчество. До този момент в четиринадесетте издания на фестивала са взели участие над 220 изпълнители и са прозвучали композиции от близо 300 творци. Голяма част от дебютиралите на ppIANISSIMO пианисти и композитори са вече сред водещите имена на съвременната култура. Почти всички изпълнения в концертите са световни или български премиери, а най-доброто от прозвучалата най-нова музика показва пътя на бъдещата класика.

С петнадесетото си издание фестивалът има амбицията да разшири своя тематичен спектър, като включи в програмата си концерти, представящи и предшествениците на пианото чрез съвременен за историческата им конкретност репертоар, изпълнен на съответните инструменти (автентични или копия по модел).

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO е проект на фондация „Пианисимо” и Българското национално радио.

Автор:
Илия Граматиков - координатор програма
Публикация:
21.03.2012 г. 13:02
Посетено:
1633
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14373-ppianissimo-2012-solov-retsital-na-zigmunt-krauze-polsha