Музика

Чавдар Парашкевов и Наташа Кисленко в Студио 1 на БНР

Концертът на 27 март е част от турне в САЩ и Европа

Чавдар Парашкевов и Наташа Кисленко в Студио 1 на БНР

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 27 март от 19.30 ч. в Студио 1 на БНР Чавдар Парашкевов – цигулка, и Наташа Кисленко – пиано ще изнесат заключителния концерт от международното си мартенско турне 2012.

Динамичният график на гастролите обхваща концерти от 11 до 27 март в Хюстън, Риджкрест, Сан Франциско, Далас, Санта Барбара, Берлин, Франкфурт на Майн и София. Двамата известни изпълнители, които българската публика добре познава, ще се представят този път с творби от Бетовен, Николаев, Виенявски, Владигеров и др.

 

◊ ПРОГРАМАТА

Чавдар Парашкевов разказва: „В програмата сме включили Соната № 7 от Бетовен, цигулкови пиеси от Виенявски, Владигеров, Дебюси, Изаи, но основната и най-важна композиция е Соната за цигулка и пиано от Николаев. Тя е включена в диск, който издадохме с Наташа миналата година. Става дума за една много красива и емоционална соната от 1902 г., която странно как, но не е изпълнявана и записвана досега. Ние сме първите, които я представяме. Тя е любимата ми соната от всички сонати, които съм свирил досега.

Избираме композиции за концертите си много внимателно, така че да са едни от най-красивите и стойностни творби в музикалната литература, но в същото време да бъдат достъпни и интересни и за по-широк кръг от публика. Задължително на всеки концерт свирим поне по едно българско произведение, предимно от Панчо Владигеров. Наташа го изпълнява с голямо удоволствие и публиката – навсякъде по света, където сме концертирали, приема с интерес творчеството на този голям български композитор.

С Наташа свирим заедно от 2009 г., като съвсем в началото имахме едно турне в България. Приятно ми е да работя с нея, защото и двамата сме доста емоционални и имаме едно и също усещане за музикалната интерпретация. В концертите най-важното нещо за нас е да създадем контакт с публиката и да я накараме да съпреживее произведенията, които изпълняваме. За съжаление, доста от музикантите днес забравят за емоцията в музиката и се стараят единствено да бъдат безупречни технически, но така не трогват никого с музицирането си.”


◊ СОЛИСТЪТ

Роден във Варна, Чавдар Парашкевов започва да свири на цигулка на 5 години, завършва Музикалното училище „Добри Христов” в родния си град при Анна Ковачева, към която не пропусна да отправи благодарности и на последния си концерт в миналогодишния ММФ „Варненско лято”. Още като ученик в Музикалното училище печели награди от повечето цигулкови конкурси в България, между които: Първа награда на „Светослав Обретенов 1994”, Специална награда на „Чешки конкурс – Варна 1995”, Първа награда на „Конкурс за най-добро изпълнение на българска пиеса – Варна 1995”, Първа награда, както и Специална награда за най-добро изпълнение на Бах на конкурса „Млади таланти – София 1996”. Бил е солист на много симфонични и камерни оркестри в България, САЩ и Турция, има и осъществени записи за БНТ и БНР. От 1997 г. Чавдар Парашкевов продължава музикалното си образование в САЩ, завършва две магистърски програми за концерт-изпълнител през 2003 г. и за преподавател по цигулка през 2005 г. в Университета на Хюстън. Завършва и специализация в Университета на Далас. Член е на оркестрите на Houston Grand Opera, както и на Houston Ballet. През 2005 г. в Хюстън издава самостоятелен диск "Мoto Perpetuo", който съдържа български произведения на Христосков, Владигеров, Големинов. Дискът е пуснат в космоса при полет STS-125 на совалката Atlantis, състоял се през месец май 2009 г.

Някои от известните имена, с които е работил Чавдар Парашкевов, са: П. Христосков, Г. Гичкова, Андрей Грабиец, Вероника Богартц, Томас Хапанен, Нели Школникова, Е. Борок, Силвия Розенберг, Ерик Фридман и др. В последните години, заедно с пианистката Наташа Кисленко, гастролира успешно в САЩ, България, Русия и Турция. Последната им обща продукция е дискът „Руски сонати” с композиции на Прокофиев, Шнитке и Николаев.

Автор: Виолета Тончева
20.03.2012 г. 15:10
Посетено: 1115
Етикети: музикални новини, класическа музика, концерт, музика, БНР, Наташа Кисленко, Чавдар Парашкевов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14368-chavdar-parashkevov-i-natasha-kislenko-v-studio-1-na-bnr