Музика

Концерт на пловдивския оркестър със солисти Дитер Флури и Мария Принц

Премиера на Концерт за флейта, пиано и струнни от Ервин Шулхоф

◊ СЪБИТИЕТО

На 22 март от 19 часа в Концертна зала ще се състои поредният концерт на Държавна опера Пловдив. Публиката ще има възможност да чуе едни истински звезди - солистите Дитер Флури - флейта и Мария Принц - пиано.

Дуото Флури-Принц е познато с интензивната си концертна дейност, която развива в Европа и САЩ. В Пловдив те ще бъдат солисти на премиерата на концерта за флейта, пиано и струнни от Ервин Шулхоф.

В програмата на концерта на 22 март публиката ще може да чуе още - Франк Мартен - Балада за флейта и оркестър, и П. И. Чайковски - Симфония №4.

Диригент - Григор Паликаров.

Концертът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.



◊ СОЛИСТИТЕ

Дитер Флури е завършил Консерваторията в Цюрих и още на 25 г. става част от оркестъра на Виенска опера, а от 1981 г. досега е соло флейтист на Виенска филхармония. От 2005 г. той е и генерален директор на оркестъра. Паралелно с това, Флури концертира активно  - солист е на Виенска филхармония, Виенски симфоничен оркестър, Цюрихски камерен оркестър и Ню Джапан филхармоник оркестър, участва в много камерни състави. Изключителен интерпретатор на съвременна музика,той е вдъхновил композиторите Беат Фурер и Херберт Вили, които са писали музика специално за него. В България е бил солист на Софийска филхармония, Симфоничен оркестър - Пазарджик и е участвал в камерни концерти, заедно с Мария Принц на фестивалите "Зимни музикални вечери" - Пазарджик и "Мартенски музикални дни" - Русе. Носител е на Награда на Министерството на културата на Р България.

Мария Принц е дъщеря на известния български композитор Константин Илиев. Завършила е Висшето училище по музика в Берлин и е специализирала във Виена и Париж след това. Преподавател е в Университета за музика във Виена. Изнася концерти в Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Италия, Белгия, Израел, Япония, САЩ. Води майсторски класове в Залцбург, Япония, САЩ. Активно концертира в България.

Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
19.03.2012 г. 10:12
Посетено:
1221
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14349-kontsert-na-plovdivskiya-orkestar-sas-solisti-diter-fluri-i-mariya-prints