Музика

Бах и Шостакович в неделно матине на Оркестър "Симфониета"

18 март 2012, 11:00 ч., ГХГ „Борис Георгиев” - Варна

Бах и Шостакович в неделно матине на Оркестър "Симфониета"
Пианистът Димо Димов
Фото Росен Донев


◊ СЪБИТИЕТО

Бах и Шостакович в неделно матине на Оркестър "Симфониета"


18 март, 11:00
Градска художествена галерия „Борис Георгиев” - Варна

В програмата:
. Йохан С. Бах (1685-1750) – Три контрапункта: 1, 7 и 9 из „Изкуството на фугата”
. Дмитрий Шостакович (1906-1975) – Първи концерт за пиано, струнен оркестър и тромпет

Солист: проф. Димо Димов
Диригент проф. Милко Коларов
Соло тромпет: Ивостой Таушанов

Оркестър „Симфониета” продължава да популяризира творчеството и изпълнителското изкуство на творци от различни генерации и епохи. Съдържанието на програмата през идващата неделя е от най-високо качество.


◊ КОНЦЕРТЪТ

Грандиозният полифоничен цикъл „Изкуството на фугата“ от Йохан Себастиан Бах съдържа 14 фуги и 4 канона върху една тема. Това е своеобразно завещание на великия майстор на полифонията. Върху него Бах работи до последните дни на живота си. Значението на „Изкуството на фугата“ далеч надхвърля първоначалния замисъл на композитора като един своеобразен учебник по полифония. Заедно с „Добре темперирано пиано”, ораторията „Страсти по Матея”, „Високата меса”, „Изкуството на фугата” принадлежи към тези върхове на музикалното творчество, които поставят името на лайпцигския кантор в първата редица от най-великите представители на световната култура.

Първият концерт за пиано, соло тромпет и струнен оркестър от Дмитрий Шостакович, написан през 1933 г., по оценката на неговия проникновен изследовател Иван Солертински, поразява със своята калейдоскопичност и парадоксалност. Тази причудлива мозаечност на тематичния материал напомня някои похвати на Игор Стравински в неговия балет „Петрушка”.


Милко Коларов
е завършил Музикалната академия в София - композиция при проф. Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев. Специализира в Париж. След дипломирането си през 1973 развива активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност, за което е отличен с авторитетни наши и международни награди.

Професор е по инструментознание, симфонична оркестрация и дирижиране. Твори във всички музикални жанрове. Произведения на Милко Коларов са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света - Русия, Италия, Великобритания, Германия, Австрия, Япония, Франция, Швейцария, САЩ и др. Бил е член на жури на редица наши и международни конкурси. Председател е на фондация "Добри Христов".

Димо Димов започва блестящата си пианистична кариера с Първа награда на Националния конкурс за инструменталисти Светослав Обретенов. На Международния конкурс за пианисти в Атина през 1979 получава възторжени оценки от журито, публиката, критиката и единодушно му е присъдена Голямата награда. В периода 1983-1984 специализира в САЩ при професор Лили Краус. „Днес Димо Димов е това, което беше американския пианист Ван Клибърн, когато стартира своята блестяща кариера” - споделя голямата клавирна педагожка. Димо Димов изнася концерти - солови и с оркестър, в Европа, Азия и САЩ. Професор е по пиано в ДМА "Панчо Владигеров".
Автор:
Оркестър „Симфониета”
Публикация:
16.03.2012 г. 22:33
Посетено:
1451
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14339-bah-i-shostakovich-v-nedelno-matine-na-orkestar-simfonieta