Музика

Джаз във филхармонията

Музика на Бийтълс, Гершуин и Любомир Денев

Джаз във филхармонията


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 март, четвъртък, от 19.00 часа в зала „Катя Попова” Плевенската филхармония ще изнесе концерт под наслов „Джаз във филхармонията”.

Под палката на Славей Тинчев ще звучи музика от мюзикъли на Любомир Денев и негови аранжименти: Бийтълс – сюита, Сюита Гершуиниана и американски спиричуъли.

Като солисти ще се представят Еделина Кънева – сопрано, Милица Гладнишка – джаз-вокал, Венцислав Благоев – тромпети, и самият Любомир Денев – пиано. В концерта ще участва и хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.


◊ ПРОГРАМАТА

За първи път в Плевен ще бъдат изпълнени в една концертна програма музика на Бийтълс, Гершуин и Л. Денев. Ще чуем песни от мюзикълите „Утре в десет” (първият български рок-мюзикъл – 1983), „Алис в страната на сънищата” и др.

„Смесването на жанровете, т.нар. кросоувър, е нещо популярно през последните години, любопитно и привлекателно за широката публика – сподели композиторът. - Това е един по-лек път за влизане в залата на филхармонията и според мен точно това смесване на класическа с поп музика и джаз привлича и младите хора. Щастлив съм да бъда тук с моите колеги, защото за нас това е събитие. Ние не сме често гости на филхармония... Случва ни се един-два пъти в сезон и затова очакваме такива концерти с голямо нетърпение. За мен това е възможност да се изявя много пълноценно: и като композитор, и като солист-импровизатор”.

Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
01.03.2012 г. 00:52
Посетено:
1519
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14213-dzhaz-vav-filharmoniyata