Музика

Концерт на Даниела Димова с Inspirity Quintet в Лондон

Домакин е Посолството на България

Концерт на Даниела Димова с Inspirity Quintet в Лондон


◊ СЪБИТИЕТО

По покана на Българския културен институт в Лондон, сопраното Даниела Димова ще изнесе концерт в столицата на Великобритания.

На 10 февруари от 19.00 ч. в залите на Посолството на България тя ще изпълни творби от Курт Вайл и Панчо Владигеров, специално оркестрирани за случая и Квинтет „Inspirity” от Мартин Георгиев – младия варненски диригент и композитор с международна кариера, когото видяхме по време на миналогодишния ММФ „Варненско лято”. Варненец е и организаторът на концерта Иво Станков - изключителният български цигулар с международно признание, основател и артистичен директор на Лондонския фестивал на българската култура.

 

◊ АРТИСТИТЕ

Освен Мартин Георгиев и Иво Станков, в Лондон са завършили музикалното си образование и талантливите български музиканти от Inspirity Quintet, които ще партнират на Даниела Димова и ще изпълнят произведения от Морис Равел и Йоханес Брамс.

Боян Иванов (кларинет), Яна Бурова (цигулка), Тодор Николаев (цигулка), Раиса Запрянова (виола) и Стефан Хаджиев (виолончело) сформират „Inspirity” през 2008 г. като динамична група от музиканти и артисти в различни сфери на изкуствата, които са обединени от желанието да експериментират и да търсят нови, оригинални форми в интерпретацията и поднасянето на изкуство.

Даниела Димова (сопрано) завършва оперно пеене в ДМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Реса Колева (1990), специализира в Дома на изкуствата “Борис Христов” в Рим (1991), квалифицира се в курса по оперно пеене на проф. Маргарита Лилова (1993), специализира италианско bel canto при проф. Ида Фарина в Милано, Италия (1998). Дебютира на сцената на Русенската опера (1990), солистка на Варненската опера (1991-2009). Директор на Оперно-филхармонично дружество Варна (2009), директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна (от 2010), в който са обединени Държавна опера Варна и Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Даниела Димова е съучредител на сдружение “Варна – европейска културна столица 2019”. В творческата си биография певицата има над 25 солистични сопранови роли от опери на Пърсел, Моцарт, Доницети, Верди, Бизе, Пучини и др., както и голям репертоар от областта на кантатно-ораториалния жанр, камерни творби и солови песни от Бах, Перголези, Вивалди, Верди, Шьонберг, Карл Орф, Б. Бритън и др. Гастролира на европейски и световни сцени в Испания, Португалия, Белгия, Швейцария, Италия, Австрия, Египет и др. Даниела Димова е носител на престижни награди: „Златно перо” (2011) на Радио Класик ФМ и Галерия „Макта” за принос към българската култура и възраждане на прекъсналата за 20 години традиция на оперните празници в Летния театър с първото издание на Опера в Летния театър – Варна 2010; “Кристална лира” (2007) на Съюза на българските музикални и танцови дейци за принос в оперното изкуство; Награда “Варна” (2007) за принос в развитието на оперната и камерната музика и др.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
09.02.2012 г. 15:43
Посетено:
1562
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/14064-kontsert-na-daniela-dimova-s-inspirity-quintet-v-london