Музика

Соня Йончева солистка на Държавна опера Пловдив

Соня Йончева, Доменико Менини и Марин Йончев - 20 януари, 19 ч., Концертна зала Пловдив

Соня Йончева солистка на Държавна опера Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Изключителната Соня Йончева отново солистка в Пловдив

Държавна опера Пловдив започва 2012 г. с един истински подарък за меломаните. На 20 януари от 19 часа в Концертна зала е първият концерт за тази година, в който солисти ще бъдат Соня Йончева - сопран, Доменико Менини - тенор, и Марин Йончев - тенор.

Концертът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Чаровната пловдивчанка, любимка на Пласидо Доминго, е носител на награда от конкурса “Карузо” в Италия. През 2010 г. е победител в най-престижното международно оперно състезание “Опералия”, организирано от Пласидо Доминго в Ла Скала, Милано. След тази награда кариерата й тръгва стремглаво нагоре. Самият Доминго става неин агент, а певицата е включена в гала концерта по случай неговия юбилей, редом с най-големите оперни звезди.


◊ ПОВЕЧЕ

Соня Йончева пее на най-престижните оперни сцени по света - "Метрополитен", "Ковънт Гардън", в Италия, Франция, Германия, Испания и др.

Стиловете, които я привличат, са различни - тя пее както белканто, така и джаз, рок. През 2008 г. в Париж си партнира със Стинг в модерната опера „Добре дошли при гласовете”. Мечтае да осъществят проект, заедно с брат си - Марин Йончев, и годеника си Доменико Менини, в който да изпълняват авторска музика - смесица между джаз, поп, опера, прогресив.

За първи път пловдивската публика се срещна със Соня Йончева през м. юли 2011 г. на Гала концерта на Държавна опера Пловдив. Това, с което тя покори пълния Античен театър, е чудесното съчетание на прекрасен глас, дълбока музикалност и изключителна артистичност. За успеха на този концерт определено допринесоха и сценичните й партньори - Доменико Менини - един великолепен тенор, и Марин Йончев - победител от музикалното реалити "Стар Академи", който освен оперни арии изпя и няколко песни на Фреди Меркюри.

На 20 януари тримата музиканти отново ще бъдат солисти на Пловдивския оркестър и хор. В програмата на този популярен концерт са включени арии, дуети, терцети, хорове и увертюри от италиански опери. Диригент ще бъде Алексей Измирлиев.

За осъществяването на този концерт Държавна опера Пловдив благодари за подкрепата на Община Пловдив, на фирма "Тилия" ООД и N3.

Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
11.01.2012 г. 18:29
Посетено:
2634
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13917-sonya-yoncheva-solistka-na-darzhavna-opera-plovdiv