Музика

Коледен концерт на Държавна опера Пловдив

Произведения от Й. С. Бах, Г. Фр. Хендел, А. Рамирес

◊ СЪБИТИЕТО

Коледен концерт на Държавна опера Пловдив

23 декември 2011, 19 часа,
Концертна зала


Диригент Алексей Измирлиев

Солисти: Жанета Стегарева (сопран), Ивайло Михайлов (тенор), Димо Георгиев (тенор)
 
В програмата: произведения от Й. С. Бах, Г. Фр. Хендел, А. Рамирес


◊ КОНЦЕРТЪТ

Коледен концерт, съчетаващ предкласика и музика от 20. век е подготвила Държавна опера Пловдив за публиката си на 23 декември от 19 часа в Концертна зала.

Диригентът Алексей Измирлиев, солистите Димо Георгиев, Жанета Стегарева и Ивайло Михайлов, заедно с Оркестър и хор на Държавна опера Пловдив ще изпълнят: "Бранденбургски концерт" No 1 и няколко арии от Й. С. Бах, Фрагменти от "Месия" и "Музика за водата" от Г. Фр. Хендел и Ариел Рамирес "Креолска меса", която ще се изпълни за първи път в Пловдив.

"Креолска меса" на Ариел Рамирес е изключително интересно произведение, което е композирано в духа на аржентинската фолклорна музика - всяка от частите е базирана на различен музикален жанр и ритъм. Написано е за смесен хор, пиано, с участието на традиционни индиански инструменти. Популярността си по цял свят дължи и на тенора Хосе Карерас, който го преработва и изпълнява многократно на концерти и записи. "Креолска меса" се е превърнала в едно от произведенията - символи на желанието на хората по света за единение с Бог, мир и равенство между расите.

Коледният концерт е предпоследното събитие в програмата на Държавна опера Пловдив до края на годината. След него предстои Новогодишен концерт на 30 декември, с който институцията ще пожелае Щастлива Нова Година на своята публика.

Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
19.12.2011 г. 18:28
Посетено:
1464
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13827-koleden-kontsert-na-darzhavna-opera-plovdiv