Музика

"Балкантон Носталгия" - 40 години без Паша Христова

21.12.2011 г., 21.30 часа, клуб "Eскобар" – София

"Балкантон Носталгия" - 40 години без Паша Христова


◊ СЪБИТИЕТО

SKILL и Илиян представят:

Balkanton носталгия - "Requiem in B"

Повей, повей, буйни мой Ветре, и всяка болка в нас с обич разпилей... – обичате тази песен, нали? Тя е от онези, специалните, които будят съкровения, спомени от детството или усещане за любим човек. Има музика, която с лекота докосва най-нежни кътчета в човешката душа, зазвучава в мигове на щастие или тъга, в моменти на нега или невъзможен копнеж... В нашата музикална история това е музиката от 60-те и 70-те години – времето, в което се появяват първите силни образци и изпълнители на българската естрада.

Помните ли ги?

На 21 декември се навършват 40 години от самолетната катастрофа, при която загинаха Паша Христова, музиканти от оркестър “София” и инструменталисти и танцьори от състава за народна музика към читалище “Аура”. Пак тази година се отбелязва век от рождението на Йосиф Цанков, с право наричан Патриарх на популярната песен.

На тези две годишнини е посветена клубната вечер в новооткрития клуб “Eскобар” – София, на 21.12.2011 г. от 21.30 часа. 


◊ БАЛКАНТОН НОСТАЛГИЯ

Стефан Колев-SKILL и Илиян Сабадошев са подготвили селекция от българска музика, издавана през годините с лейбъла “Балкантон”. Двамата колекционери на грамофонни плочи ще представят най-доброто за периода от 1945 до 1980 г., като особено внимание ще обърнат на танцувалната музика.

Ще звучат и песни на Леа Иванова, Мими Николова, Кирил Семов, Лиана Антонова, Георги Кордов, Маргрет Николова, Стефан Воронов и още много обичани артисти, изнасяли навремето стотици концерти годишно, представяли страната ни по целия свят, и въпреки това позабравени или недооценени. Ще възкръсне забранената романтика на ония несвободни времена, в които да свириш/слушаш джаз и дa суингираш, се е възприемало като подражаване на упадъчната западната култура и не е оставало безнаказано.

Няма да пропуснем и музиката на първите джазови оркестри с техните брилянтни инструменталисти, но най-вече ще си припомним чистотата и силата на ентусиазма, така характерен за всяко ново начало – казват авторите на проекта и допълват: Подобна селекция, и то поднесена изцяло от винили и компактдискове, се представя за първи път на клубна сцена. Тя е реверанс към хората над 30 години, които помнят, и предизвикателство към по-младата аудитория, която има какво да хареса в музиката на своите родители.
 
Събитието ще се проведе в новооткрития софийски клуб "ЕSCOBAR", който се намира на бул. "Васил Левски" 3
(над подлеза на НДК)
Начало: 21.30 часа

Вход: Свободен

Автор:
Фани Филипова
Публикация:
16.12.2011 г. 23:13
Етикети:
музикални новиниСтефан Колев-SKILLгодишниниЙосиф Цанковмузикален проектмузика
оркестър София
Илиян Сабадошев
Балкантон
българска естрада
Паша Христова
Балкантон Носталгия
Посетено:
2257
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13819-balkanton-nostalgiya-40-godini-bez-pasha-hristova