Музика

Празничен концерт на Concerto antico с английска барокова музика

Творби от Хенри Пърсел, Джон Блоу, Джон Бул и др.

Празничен концерт на Concerto antico с английска барокова музика


◊ ПОКАНА

Музикантите от консорта Concerto antico Ви канят на
празничен концерт с английска барокова музика


На 18 декември, от 13.30 часа
в Софийска градска художествена галерия (СГХГ)

 
На централно място ще бъдат представени драматични и маниерни солови песни и дуети от две от най-ценните английски музикални старопечатни книги. Публикуваният през 1698 година Orpheus Britannicus (Британски Орфей) събира творбите на Хенри Пърсел, а екзотичните песни на Джон Блоу са издадени през 1700 в Amphion Anglicus (Амфион е легендарен музикант в гръцкия пантеон). Концертът-матине ще се състои на 18 декември, от 13.30 часа в Софийска градска художествена галерия (СГХГ).

В програмата са съпоставени две различни лица на музиката – като контрапункт на възвишените и проникновени мотети (духовни песни) ще прозвучат забавни и закачливи любовни дуети и качии, звучали в таверните (тогавашните кръчми) в стара Англия. Виртуозни инструментални интермедии за лютня и клавесин ще повишават напрежението и настроението на концерта. Произведенията ще бъдат изпълнени по оригинални старопечатни издания и копия от ръкописи, а публиката ще има възможност да се запознае с драматичната и пълна с поврати поезия и музика от това време.

Музикантите от консорта Concerto antico (български ансамбъл, изпълняващ старинна музика на копия на инструменти от епохата) са млади таланти, утвърдили се на наши и задгранични сцени: Миглена Павлова (сопран), Ивайло Донков (тенор), Явор Генов (лютня) и Янко Маринов (клавесин & бас).

Повече за
консорта Concerto antico: http://my.opera.com/CONCERTO_ANTICO/blog/ca-bg


Билети ще се продават на място, непосредствено преди концерта.

Очакваме Ви!

Автор: Concerto antico
16.12.2011 г. 14:35
Посетено: 1637
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13809-praznichen-kontsert-na-concerto-antico-s-angliyska-barokova-muzika