Музика

"Троен" концерт в НМА "Проф. Панчо Владигеров"

Премиера за България на химна „Slavimo Slavno, Slaveni!” от Ференц Лист

◊ ПОКАНА 

Унгарският културен институт и НМА „Проф. Панчо Владигеров” Ви канят на „Троен” концерт

На 5 декември 2011 (понеделник) от 19 часа в Концертна зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров” (бул. "Евлоги Георгиев" 94)

По случай Шестия конкурс за пианисти „Лист-Барток”, 2011.
 
Заповядайте на премиерата за България на написания от Ференц Лист химн „Slavimo Slavno, Slaveni!” (Възславяме славно, славяни!) в чест на светите братя Кирил и Методий. Химнът ще бъде изпълнен в оригиналната му версия, от мъжки хор „Гусла” с диригент акад. Валентин Бобевски, на орган ще свири Стефан Далчев.

С химна официално ще открием концерта на лауреатите на Шестия конкурс за пианисти „Лист-Барток”, връчването на наградите им и ще го закрием с рецитал от творби на Лист на Балаж Соколаи, председател на журито, носител на наградата „Ференц Лист”.

Входът е свободен до запълване на местата в залата!
 

◊ ПОВЕЧЕ

За химна „Slavimo Slavno, Slaveni!” (Възславяме славно, славяни!):
През 1863 година просветеното човечество празнува хилядагодишния юбилей на моравската мисия на Кирил и Методий. През тази година, освен в Прага и Виена, празненства по повод Милениума се провеждат също в Рим и Брюн (дн. Бърно). В Рим прозвучава композираният по този повод тържествен химн на Лист “Slavimo slavno, Slaveni!” („Възславяме славно, славяни!”), а в Бърно кантатата “Szent Cyrill és Method” („Свети свети Кирил и Методий”) на Кризовски.

Славянският химн на Лист по своя жанр е химн за мъжки хор със съпровод на орган. Изпълнен е на 3 юли 1863 г. в храма San Girolamo degli Schiavoni (храма, носещ името на славянския светец Йероним) в Рим.
 

За Балаж Соколаи:
Пианист, носител на наградата „Ференц Лист”. Балаж Соколаи е роден в Будапеща през 1961 г. в семейство на музиканти. Започва да свири на пиано на 5-годишна възраст. Завършва унгарската Музикална академия, където е ученик на Пал Кадоша, Золтан Кочиш, Дьорд Куртаг и Ференц Радош. След дипломирането е стипендиант в Мюнхен и Москва при виртуози на пианото като Михаил Воскресенский, Амадеус Веберзинке, Лудвиг Хофман и Ивон Лефебур. Носител на множество награди от международни конкурси за пиано и камерна музика (Усти над Лабем, Цвикау, Лийдс, Брюксел, Монреал, Будапеща, Терни). От 1987 г. преподава в катедрата по пиано на Музикална академия „Ференц Лист” (Будапеща). Бил е гост-преподавател в Университета Монклер в Ню Джърси, а понастоящем преподава в университетите в Грац и Ваймар.
 

За Шестия конкурс за пианисти „Лист-Барток”, 2011:
Шестото издание на конкурса е посветено на 200-годишнината от рождението на унгарския композитор Ференц Лист и се провежда под патронажа на министъра на културата на Република България.

Организатори на конкурса са Унгарският културен институт в София и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
01.12.2011 г. 13:10
Посетено:
1890
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13682-troen-kontsert-v-nma-prof-pancho-vladigerov