Музика

Концерт на Лидия Ошавкова и Оркестър "Симфониета"

Произведения от Саверио Меркаданте, Клод Дебюси и В. А. Моцарт

Концерт на Лидия Ошавкова и Оркестър "Симфониета"


◊ СЪБИТИЕТО

Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна
27 ноември, 11:00 часа – неделно матине

Оркестър „Симфониета”
Диригент проф. Милко Коларов

Рецитал на проф. Лидия Ошавкова – флейта

В програмата:
. Саверио Меркаданте - Концерт за флейта и оркестър, първо изпълнение във Варна
. Клод Дебюси - Сиринкс за соло флейта
. Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за флейта и оркестър в ре мажор

След успеха на първия за сезона концерт на Оркестър „Симфониета” под диригентството на проф. Милко Коларов и с участието на пианиста Веско Стамболов, ново вълнуващо събитие ще събере почитателите на музиката.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

Проф. Лидия Ошавкова е позната на публиката като дългогодишната първа флейта на Софийската филхармония и като изтъкнат солист по нашите и световните сцени. Нейни учители са големите френски виртуози Жан-Пиер Рампал и Ален Марион. През последните години тя изнася многобройни концерти в Италия, Испания, Люксембург, Германия. Свири в големите зали като "Бунка Кайкан" в Токио (като солист на Моцартов камерен оркестър), камерна зала на Берлинската филхармония (с "Годишните времена" от Вивалди, представени и на CD), "Scuola Grande San Roccho" във Венеция и др. Професор по флейта в Музикалната академия в София, тя е и постоянен гост-преподавател в Гърция, Турция, Корея, Япония, Германия, Франция. Член е на Италианската флейтова академия "Flutissimo".

Свирила е като солист под палката на големите диригенти сър Джон Причард, Мицуиоши Оикава, Шунсаку Цуцуми, Марио Мериго, Дитер Шолер-Мано, Константин Илиев, Емил Чакъров и др.

Сред изпълненията с особен интерес се очаква първото представяне във Варна на Концерт за флейта и оркестър от италианския композитор Саверио Меркаданте (1795-1870). Той е известен за времето си най-вече като автор на повече от 50 опери. Меркаданте обаче остава в сянката на знаменитите си сънародници Доницети, Белини и Росини. След смъртта си, Саверио Меркаданте за дълго е забравен. Едва след Втората световна война интересът към неговото богато творчество започва да се възражда.
 
Сиринкс за соло флейта от френския композитор-импресионист Клод Дебюси (1862-1918), със своето изящество и виртуозност, е предпочитана творба в соловите изяви на изпълнителите.

Финалът на концерта е едно от най-популярните произведения за флейта и оркестър: Концерт в ре мажор от В. А. Моцарт (1756-1791)

Проф. Милко Коларов (род. в 1946) е завършил Музикалната академия в София - композиция при проф. Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев. Специализира в Париж. След дипломирането си, през 1973, развива активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност, за което е отличен с авторитетни наши и международни награди. Професор е по инструментознание, симфонична оркестрация и дирижиране. Твори във всички музикални жанрове. Произведения на Милко Коларов са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света – Русия, Италия, Великобритания, Германия, Австрия, Япония, Франция, Швейцария, САЩ и др. Бил е член на жури на редица наши и международни конкурси. Председател е на Фондация „Добри Христов”.


• На 18 декември е последното за 2011 г. неделно матине на Оркестър „Симфониета” с участието на Смесен хор „Морски звуци”.


Автор:
Симфониета
Публикация:
25.11.2011 г. 13:54
Посетено:
3178
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13644-kontsert-na-lidiya-oshavkova-i-orkestar-simfonieta