Музика

Оркестър "Симфониета" – Варна започва седми музикален сезон

Първо изпълнение във Варна на „Вариации върху тема на Франк Бридж” от Бенджамин Бритън

Оркестър "Симфониета" – Варна започва седми музикален сезон


◊ СЪБИТИЕТО

Оркестър "Симфониета" – Варна започва седми музикален сезон

Първият солист на есенно-зимните неделни матинета, пианистът Веско Стамболов, представя Шопен.

Първо изпълнение във Варна на „Вариации върху тема на Франк Бридж” от Бенджамин Бритън

Градска художествена галерия
„Борис Георгиев” – Варна
13 ноември 11:00 часа


В концерта на 13 ноември за първи път във Варна ще бъдат изпълнени "Вариации върху тема от Франк Бридж" от Бенджамин Бритън (1913–1976). Английският композитор създава творбата през 1937 г. в знак на уважение към учителя си Франк Бридж. Първото изпълнение на „Вариации върху тема от Франк Бридж” е през същата година в програмата на Залцбургския музикален фестивал.


◊ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Оркестър „Симфониета” започва редовните си концерти във Варна на 13 март 2005 г. Датата не е избрана случайно. Тогава е роден Панчо Владигеров. Диригент и художествен ръководител на оркестъра е неговият последен ученик проф. Милко Коларов. За кратко време Оркестър „Симфониета” се утвърждава в културния живот на града със своите стилово издържани програми, участие на именити български солисти и млади дарования. През 2006 г. оркестърът е отличен с награда Варна за “успешните му изяви и промяна в стила на музикалния живот на Варна”.

Солист на концерта на 13 ноември ще бъде Веско Стамболов. Той е един от най-активно концертиращите български пианисти. Показателно за международното му признание е гастролът му преди година в зала Музикферйн – Виена с произведения от Й. С. Бах. Веско Стамболов гостува с успех и в Сеул. Съвсем наскоро излезе и новото му CD с Ре мажорния Концерт от Хайдн със „Софийски солисти” и Пламен Джуров. Във Варна Веско Стамболов ще представи Концерт за пиано и оркестър №2 от Фредерик Шопен.

Диригентът Милко Коларов (р. 1946 г.) е възпитаник на Музикалната академия в София, където завършва с отличие две специалности - "Композиция" при проф. Панчо Владигеров и "Оркестрово дирижиране" при проф. Константин Илиев. През 1986-87 г. специализира в Париж. Отличен е с редица авторитетни наши и международни награди. Професор е по инструментознание, симфонична оркестрация и дирижиране. Произведения на Милко Коларов са издавани, записвани и изпълнявани с голям успех в много страни по света. Председател е на Фондация „Добри Христов”.


. До края на годината предстоят още две неделни матинета на Оркестър „Симфониета” – Варна. На 27 ноември е рециталът на флейтистката проф. Лидия Ошавкова, на 18 декември е предвидено изпълнение на сюитата за смесен хор и симфоничен оркестър от проф. Милко Коларов „Китни гости коледари”.
Автор:
Организаторите
Публикация:
12.11.2011 г. 17:08
Посетено:
1676
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13535-orkestar-simfonieta-varna-zapochva-sedmi-muzikalen-sezon