Музика

Концерт на Адам Макович

По случай Националния празник на Република Полша – Денят на независимостта - 11 ноември

Концерт на Адам Макович


◊ СЪБИТИЕТО

10 ноември 2011 г., четвъртък, 19 ч., вход с покани
Концертно студио на БНР, бул. „Драган Цанков” № 4

Концерт на Адам Макович
 
По случай националния празник на Република Полша – Денят на независимостта - 11 ноември Полският институт в София организира концерт на Адам Макович, едно от емблематичните имена на полския джаз.

. Ограничен брой покани в Полския институт от 31 октомври.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АДАМ МАКОВИЧ

Адам Макович е един от най-известните полски джазови пианисти. Модерната техника и широкият музикален хоризонт са причина Макович да бъде канен от изтъкнати полски джазмени. Умението му „да пасне на групата” е причина да свири в много различни в стилистично отношение групи и с най-големите имена на полския джаз – Анджей Курилевич, Збигнев Намисловски, Томаш Станко, Ян Пташин Врублевски, с оркестъра на Дюк Елингтън.  Има записан диск и с Лешек Можджер (Makowicz vs.Możdżer at the Carnegie Hall, 2004)

От 1977 Адам Макович живее в САЩ, участва във всички значителни национални, европейски и американски джазови фестивали. Канят го Бени Гудман, Хърби Хенкок, Сара Вон, Теди Уилсън и др. Освен типичните стандарти и джазови парчета, има в репертоара си и класически творби. Свирил е с Chester String Quartet, Amici String Quartet i Washington National Symphonic Orchestra. През 2009 министърът на културата на Р Полша Богдан Здройевски му връчва Златен медал „Заслужил за полската култура Gloria Artis”

• На 9 октомври т.г. в Музикалната академия в София Адам Макович ще проведе уъркшоп за студентите по джаз.

В София Адам Макович ще представи джазови интерпретации на Бах и Шопен, джазови стандарти и собствени композиции. 

Макович свири прекрасно, с чувство и визия. Той е един от най-феноменално зрелищните джазпианисти (Хю Уайът, New York Daily News)

С богата фантазия и неограничена техника, той е не само изключителен пианист, но и необикновен, изумителен композитор. (Jazzletter)

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
03.11.2011 г. 15:49
Етикети:
Полски институт - Софияджазконцерт
Национален празник на Р Полша
Адам Макович
Посетено:
1374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13470-kontsert-na-adam-makovich