Музика

Започва подготовката за концерта на Sade

Първите години на соул богинята - от Helen Folasade Adu до Sade

Започва подготовката за концерта на Sade


◊ ПОДГОТОВКАТА ЗА КОНЦЕРТА ЗАПОЧВА

Остават броени дни до дългоочакваното гостуване на богинята на соул музиката Шаде на 29 октомври в зала „Арена Армеец” в София. Подготовката за него започва два дни преди събитието.

Петдесетчленният екип на Шаде пристига в София на 27 октомври заедно с 20 ТИР-а сценична техника. Част от нея е впечатляващият подиум с хидравлични платформи, включващ и огромен екран по цялата му дължина. Феерични австрийски завеси ще обграждат сцената от двете й страни. Върху тях ще бъде прожектирана забележителната мултимедия, дело на талантливата световноизвестна режисьорка Софи Мюлер, работила с „Юритмикс”, „Гарбидж”, „Ноу даут”, Софи Елис Бекстър и др.

Ограничено количество билети за събитието все още могат да бъдат закупени на цени от 130 до 170 лева от касата на „Арена Армеец” и от „Тикетпро”.


◊ ПЪРВИТЕ ГОДИНИ - ОТ HELEN FOLASADE ADU ДО SADE

Но коя всъщност е Sade? Helen Folasade Adu – това е истинското име на соул певицата, която е родена в Ibadan, Нигерия. Бащата на Sade е университетски преподавател по икономика, нигериец по народност, а майка й е англичанка. Родителите на певицата се запознават в Лондон и малко след сватбата си се местят в Нигерия.

Когато се ражда дъщеря им, никой от близките и приятелите на семейството в Нигерия не иска да свикне с дългото й английско име Folasade. Така от съкратената версия на името й се ражда и популярното днес Sade.

Когато Sade е на 4 години, нейните родители се разделят и майка й отвежда бъдещата певица в Англия – в Колчестър, Есекс. Там, при нейните английски баба и дядо, Sade започва да слуша американска соул музика – най-вече от изпълнители от 70-те години Curtis Mayfield, Donny Hathaway, and Bill Withers.

Тийнейджърката Sade работи в бара на Rainbow theatre  и там гледа на живо концерт на братята Джаксън (Jackson 5). Но ето и едно неочаквано признание от Sade за този концерт – „Бях истински впечатлена от публиката, а не от изпълненията на сцената. Jackson 5 привличаха с музиката си деца, майки, възрастни, бели, черни. Това ме развълнува наистина. Винаги съм се стремяла именно към контакта с публиката”.

Sade избира първо да учи моден дизайн, а с пеене започва да се занимава едва когато двама нейни съученици я молят да им помогне с вокалите в бандата им. Sade открива, че пеенето я изнервя, но това, което истински й доставя удоволствие, е писането на песни. Чак две години по-късно тя успява да преодолее този страх от сцената и редовно пее заедно с фънк банда на име „Pride” („Гордост”).

Sade обикаля по турнета из Великобритания с бандата си три години. Една от песните на „Гордост”, писана от самата Sade – „Smooth Operator” – е забелязана от звукозаписните компании. Малко повече от година по-късно Sade подписва договор с Epic records. Това отлагане във времето се дължи на това, че Sade не иска да подпише сама договора. И най-накрая компанията се съгласява с нейните условия и Sade взема със себе си трима от колегите си от „Pride”. С тези трима музиканти Sade свири и днес, повече от 2 десетилетия по-късно – това са саксофонистът Stuart Matthewman, кийбордистът Andrew Hale и китаристът Paul Denman.

Първият сингъл на Sade – “Your Love Is King”, влиза в британския Топ 10 през февруари 1984 г. и променя живота на соул певицата от Нигерия завинаги.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
22.10.2011 г. 11:29
Посетено:
1560
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13394-zapochva-podgotovkata-za-kontserta-na-sade