Музика

Концерт с камерни творби на норвежката композиторка Сюне Скоуен

Сюне Скоуен гостува в България

Концерт с камерни творби на норвежката композиторка Сюне Скоуен


◊ СЪБИТИЕТО

Посолството на Кралство Норвегия в София и Съюзът на българските композитори организират концерт с музика на съвременната норвежка композиторка Сюне Скоуен.

Концертът ще се състои на 17 октомври 2011 г. (понеделник), от 19.00 часа, в зала „Филип Кутев“ в сградата на Съюза на българските композитори. Входът е свободен.

Специално за концерта композиторката ще посети България, за да се срещне със свои колеги и почитатели и да представи норвежкия музикален живот днес.

В програмата на концерта са включени камерни творби на Сюне Скоуен в изпълнение на Струнен квартет „Фрош“, Мая Тошева, Никола Петров, Румен Бояджиев, Димо Димов, Негина Стоянова, Марио Ангелов, Палмира Грибнева-Томанова, Лиляна Гетова и Антония Барулова.


◊ ЗА АВТОРА

Сюне Скоуен
е родена през 1950 г. в Осло. В продължение на повече от 30 години е активен участник в норвежкия културен живот. Оглавява Съюза на норвежките композитори, главен музикален редактор е на норвежката национална телевизия и норвежкото национално радио, музикален журналист и критик. Автор е на камерни творби, музика за оркестър и балет, в които се откриват препратки към класически музикални произведения, литературата и визуалните изкуства. Сюне Скоуен пише и музиката към балета „Вьолва“ по мотиви от „Пророчеството на ясновидката“ – една от ключовите поеми в староскандинавската „Поетична Еда“.

Автор:
Иван Тенев
Публикация:
14.10.2011 г. 14:19
Етикети:
Посетено:
1341
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13344-kontsert-s-kamerni-tvorbi-na-norvezhkata-kompozitorka-syune-skouen