Музика

"Наркотанго" - музика, която пристрастява

Хипнотичната аржентинска електротанго група ще свири за първи път в България

"Наркотанго" - музика, която пристрастява


◊ КОНЦЕРТЪТ

На 1 ноември от 20.30 ч., една от водещите електротанго групи от Буенос Айрес, "Наркотанго", ще изнесе концерт в София лайв клуб по покана на Тангерин. Това е второто събитие в София след концерта на Отрос Айрес през април, с което организаторите представят на живо големите имена от аржентинската електротанго сцена.

"Наркотанго" ще свирят за първи път в България, което ще бъде и единствената изява на групата в Югоизточна Европа по време на настоящото им турне. Навсякъде по света, където представят своята хипнотична музика, съчетана с видео арт и мултимедия, "Наркотанго" оставят след себе си възторжена и екзалтирана публика.

Музикалните критици по света определят изпълненията на групата като "виеща се еротична музика с елегантни интермедии и сърце, пулсиращо с аромата и звука на Буенос Айрес” и "пълна с драматични моменти, като във филм, с кулминации и финали, на които даже машините ръкопляскат". А известният аржентински журналист Карлос Иглесиас пише за първия албум на групата: “Чувственият и страстен звук на "Наркотанго" позволи на стария дух на тангото да се прелее в модерните времена. Невероятно креативен и смущаващ с иновативността си албум, обсебващ с пристрастяващите звуци, които изникват от всяко произведение.”


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

"Наркотанго" възниква през 2003 г., като проект на аржентинския музикант Карлос Либедински, когато той издава едноименен албум със свои композиции, съчетаващи танго и електронна музика. Няколко години преди това Либедински започва да танцува танго и този опит се оказва повратна точка в музикалните му интереси. Интензитетът на танго партитата в Буенос Айрес (т.нар. милонги), новите изразни средства, които се развиват от танцьорите и растящият интерес на младите хора в Аржентина към музиката, която е била слушана няколко поколения назад, го вдъхновяват да създаде мост между традицията на тангото и 21. век. Така, още през 2001 г., той създава първите си електронни версии на две известни класически танга – "Duo de Amor" на Астор Пиацола и "Mi Buenos Aires Querido" на Карлос Гардел, които впоследствие включва в албума "Наркотанго".

При издаването на първия албум на проекта, Либедински споделя: "Наркотанго е дълбока прегръдка между тангото и електронната музикална атмосфера на нашите времена. Когато на дансинга останат няколко двойки и усещането за магия витае в пространството, когато изтощените след часове танцуване тела отказват да сложат край на вечерта, тогава се ражда Наркотанго. В такива моменти започнах да си представям музиката, която исках да танцувам и да наблюдавам другите да танцуват. В тези часове, наркотичната сила на тангото кара хората, веднъж попаднали в тази вселена, да не искат да я напуснат защото тангото е като магия, която предизвиква едно невероятно, чувствено и силно пристрастяване.”

Проектът веднага е идентифициран като новото аржентинско електронно танго и бързо се превръща в част от съвременното градско звучене на Буенос Айрес, заедно с музиката на формации като "Готан Проджект", "Бахофондо", "Тангето" и др. След успеха на първия албум на проекта, "Наркотанго" се оформя като самостоятелна група, която към днешна дата се е утвърдила като водещ представител на новата музикална и културна форма на тангото с 3 студийни албума, един концертен диск, две номинации за наградите "Latin Grammy", номинация за престижните аржентински награди "Premios Gardel" и над 20 международни турнета с изяви на сцените на редица прочути зали и големи музикални фестивали в Америка и Европа.


◊ БИЛЕТИТЕ

Билети за концерта на "Наркотанго" на 1 ноември в София лайв клуб могат да бъдат закупени в мрежите на Тикет Плюс и Ивентим, които имат билетни каси в “Дюкян Меломан”,  НДК (касата на Кантус Фирмус), веригите магазини "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис", “Офис 1”, “Германос” и др. Цената на билетите e 35 лв. при предварителна продажба и 40 лв. на входа в деня на събитието.

Автор:
Тангерин
Публикация:
12.10.2011 г. 16:42
Посетено:
1709
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13334-narkotango-muzika-koyato-pristrastyava