Музика

Топ саксофонистът от Ню Йорк Пол Карлон с концерт в Пловдив

Jazz: New York @ пLoveДив - 20 септември, 21 часа

Топ саксофонистът от Ню Йорк Пол Карлон с концерт в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Топ саксофонистът Пол Карлон в:
Jazz: New York @ пLoveДив


• Пол Карлон (NY) - саксофон
• Трифон Димитров (NY/БГ) - контрабас
• Венцислав Благоев (БлГ) - тромпет, флигорна, океански раковини
• Димитър Димитров (Сф) - барабани

20 септември 2011, вторник, 21 часа
клуб “Алкохол”, ул. “Лейди Странгфорд” 5


За всичко е виновен училищният автобус. Ако четвъртокласникът Пол Карлон можеше лесно да се качва на него с виолончелото си, сега той щеше да е струнен музикант. Година по-късно съучастник става и радиото - не е известно точно коя станция е слушал, но по-важното е, че е избрал да свири на саксофон.

Великолепният джазов музикант и композитор Пол Карлон ще изнесе четири концерта в България. Първият от тях е в Пловдив, следват Хасково, Велико Търново и София. Турнето му е по покана на Американското посолство, което активно работи за популяризиране на джаза и съвременните достижения на знакови изпълнители.


◊ ОЩЕ ЗА ПОЛ КАРЛОН

Магистър по английска литература, Пол Карлон с лекота овладява и изкуството на джаза. Кариерата му започва с изтощителни джемсешъни всяка нощ в меката на нюйоркския джаз - клуба Small’s, където има възможност да свири с утвърдени имена като Tommy Turrentine, Frank Hewitt и Jimmy Lovelace. В средата на 90-те Пол се насочва към афро-кубинската и бразилската музика. Очарован от латино и уърлд стиловете, той създава собствен музикален почерк и композиции, които са визитна картичка на групите му "Paul Carlon Octet" и "Grupo los Santos". Активно работи и с Макс Полак, чиято оригинална концепция Rumba Tap слива афро-кубинската музика и танци, американския джаз, човешкото тяло като перкусионен инструмент и степ танците в органична музикална-сценична сплав.

Концертирал из целия свят, в Ню Йорк Пол Карлон се среща с талантливия български контрабасист Трифон Димитров, с когото поставя началото на едно интересно сътрудничество. Макар че от повече от 10 години Трифон работи в Щатите и свири с едни от най-добрите бендове за ирландска музика, той е един от високо ценените и у нас джазмени. Името му естествено се свърза с тези на Венцислав Благоев и Димитър Димитров и заради фантастичния концерт "Поезия за два тромпета и приятели", който изнесоха на "Пловдивски джаз вечери 2009" в партньорство с петкратния носител на "Грами" за джаз Ранди Брекър.

Автор:
Фани Филипова
Публикация:
17.09.2011 г. 17:56
Етикети:
музикални новинимузикаПловдивджаз
Jazz: New York @ пLoveДив
Пол Карлон
Посетено:
1569
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13163-top-saksofonistat-ot-nyu-york-pol-karlon-s-kontsert-v-plovdiv