Музика

Екзотичната Мор Карбаси пее у нас

Концерт в „София Лайф клуб” на 20 септември

Екзотичната Мор Карбаси пее у нас


◊ СЪБИТИЕТО

Екзотичната Мор Карбаси пее у нас

Песните на зашеметяващата дива са на езика ладино или джудео-еспаньол (еврейско-испански) 

Мелодичният глас на певицата ще звучи в „София Лайф клуб” на 20 септември

Мор Карбаси стъпва на световната музикална сцена през 2008 г. с издаването на първия си албум и продължава да пленява международната публика със своя божествен глас и екзотична визия. Родена е през 1986 г. в Йерусалим, майка й е от Назарет, но с мароканско потекло, а баща й е с иранско родословие. Мор е съвсем млада, а музиката й е вдъхновена от няколко култури, като основна е еврейската й принадлежност. Без съмнение, тя е облагодетелствана да черпи вдъхновение от богатството на различните култури на своите родители – персийска, мароканска, испанска и израелска, всяка от които е оставила видим отпечатък върху нейния външен вид и прекрасната й вълнуваща музика.


◊ ПОВЕЧЕ

Биографията на Мор може да бъде прочетена като книга на
Исабел Алиенде, където са преплетени историята, магията, радостта и тежката реалност. Историята, която се разказва в нейната музика, е като пътуване около Средиземноморието, Мароко и родния й Израел, през отдавна забравени времена и цивилизации, които тя преоткрива.

Първият албум на Мор, който се нарича „Beauty and the Sea” получава възторжени отзиви от критиката. Веднага след излизането му я сравняват със звезди като Мариза, Ясмин Леви и Естрея Моренте. Блестящо сравнение, но наистина недостатъчно, за да опише нейния уникален стил на пеене и прекрасни композиции, които дават нов живот на един старинен език.

Въпреки крехката си възраст, Мор може да се похвали със световни турнета в Европа и САЩ и винаги възторжени отзиви от страна на критиката. Вероятната причина за това е влиянието в нейната музика на мелодиката, идваща от ритмите на сефарадските евреи - от традиционните еврейски песни до нейните собствени съвременни композиции. Евреите, наричани сефаради,  са били принудени да напуснат Испания  през 15. век в резултат от католическото обединяване на двете основни испански кралства, като по-голямата част от тях се заселват на Балканите. В голямата си част евреите в България са сефарадски, т.е. дошли от  Иберийския полуостров. Заедно със страданията, със спомените и сънищата си, те понесли и нещо толкова обикновено от всекидневието, че едва ли някой би могъл да осъзнае неговото величие – те взели със себе си испанския език. Поколенията го запазват, усещайки неговата чудодейна сила, за да открият в себе си привързаността, която и до ден-днешен ги държи в обсега на една духовна Испания. Този език се нарича ладино, джудезмо или джудео-еспаньол (еврейско–испански). В днешни дни той се говори само в семействата на сефарадските евреи. А Мор продължава да пее на публиката на него. Тя споделя: ”За мен ладино е най-красивият и мелодичен език, който мога да си представя. Надявам се да мога да покажа неговата красота на много хора по света. Чувствам моята мисия да предам силата на тези 500-годишни мелодии и текстове. Ладино е език, пълен с виталност. На този език можеш да изразиш най-добре усещането да си жена”.

Мор открива музиката в ранна детска възраст, благодарение на майка си, която й пее весели марокански песни и еврейски балади от Андалусия. В музиката на Мор можеш безпогрешно да усетиш влиянието на фламенкото и фадото. Тя е под въздействието на велики таланти като Амалия Родригеш, Мадредеуш и Мерцедес Соса. Мор започва да пише собствени композиции в духа на сеферадския репертоар, за да му даде нов живот и да открие своите собствени изразни средства.

Катализатор на този творчески процес е шансът да се срещне с много талантливия, млад китарист Джо Тайлър там, където пустинята среща Червено море. За срещата си с Джо Мор Карбаси казва: ”Разхождах се край брега на морето, когато изведнъж чух китарен звън. Това беше крайно необичайно за място като Дахаб и поисках да видя откъде идва. Свиреше английско момче. И от този момент нашата специална музикална връзка започна”. Впоследствие Мор се мести в Лондон, а с Джо и се оказват партньори както на сцената, така и в живота.
Но Мор тъгува по своя роден Йерусалим. Тя вярва, че без многоцветието, без разнообразието на култури, без аромата и климата на този град, тя не би била същата. Нещо много магично изпълва тук въздуха, особено по време на шабат. Никога не съм осъзнавала колко много ще ми липсва, но това наистина е така. Нейният копнеж по Йерусалим е изразен в част от нейните песни. През този април Мор Карбаси издаде новия си албум “La Hija de la Primavera” („Дъщеря на пролетта”), който ще представи и на концерта си в София.

Музикалното събитие се организира от продуцентска компания „БГ Саунд Стейдж” с любезната подкрепа на посолството на Кралство Испания у нас. Билети се продават в мрежата на Ивентим – магазини Германос, Пикадили, Офис1 Суперстор, Мултирама, Юзит Колорс и др.

Автор: Дима Моллова
17.09.2011 г. 15:14
Посетено: 1351
Етикети: музикални новини, музика, София Лайф клуб, концерт, сефарадска музика, джудео-еспаньол, ладино, Мор Карбаси
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13162-ekzotichnata-mor-karbasi-pee-u-nas