Музика

XI Mеждународен майсторски клас на Райна Кабаиванска

Майсторският клас ще се проведе в Софийската опера и балет – галаконцертът ще открие събитията по 20-годишния юбилей на НБУ

XI Mеждународен майсторски клас на Райна Кабаиванска


◊ СЪБИТИЕТО

От 14 до 29 септември 2011 г. ще се проведе XI  Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в България, организиран от Нов български университет.

За първа година майсторският клас ще се провежда в Софийската опера и балет. Прослушването  на кандидатите ще бъде на 13 септември – лично от Райна Кабаиванска. Крайният срок за кандидатстване е до 9 септември. 

Очаква се новото издание на майсторския клас на Райна Кабаиванска да бъде с най-голямо международно участие от проведените досега майсторски класове – за прослушването вече са се записали млади изпълнители от България, Италия, Корея, Полша, Русия, Франция, САЩ, Кипър, Венецуела, Израел, Япония, Сърбия, Нигерия.


◊ ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ

Майсторският клас е форма на обучение, която предоставя на млади талантливи изпълнители възможност да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска – продължител на италианската белкантова школа. Участниците работят с Райна Кабаиванска върху интерпретацията на своите роли и имат възможност да усъвършенстват вокалната си техника, да почувстват връзката между постоянното учене и голямата сцена, да се срещнат със свои колеги от различни страни и култури, да изпитат конкуренцията в голямото изкуство. По време на класа участниците работят всеки ден с Райна. На тяхно разположение са диригент, пианисти-корепетитори и учител по италиански език.

Право на участие в Майсторския клас на Райна Кабаиванска имат изпълнители до 32-годишна възраст, от страната и чужбина.

За конкурсното прослушване и за работата по време на Майсторския клас кандидатите подготвят репертоар от пет арии. Майсторският клас е открит за слушатели и публика.

Записването на кандидатите за майсторския клас се извършва през официалния уебсайт на Райна Кабаиванска -  www.rainakabaivanska.net.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска е под патронажа на Министъра на образованието, младежта и науката и на Посланика на Република Италия в България. Обучението в Майсторския продължава 10 дни и завършва с Галаконцерт на най-добрите изпълнители, със специалното участие на Райна Кабаиванска и в съпровод на оркестъра на Софийската опера и балет. Най-добрите от участниците на Майсторския клас ще получат стипендии от фонд „Райна Кабаиванска“ на НБУ, осигурени от фондация „Америка за България“, която е основен спонсор на събитието.


◊ ИНИЦИАТИВАТА

През 2010 г., благодарение на осигурените от фондация „Америка за България“, стартира и международният проект “Райна Кабаиванска представя свои студенти на международна сцена” под егидата на Нов български университет. Първата продукция на проекта бяха четири спектакъла през декември 2010 г. на “Бохеми” от Джакомо Пучини на сцената на Софийската опера и балет, съвместно с Театро комунале в Модена, Италия.

Централните роли бяха изпълнени от български и италиански студенти на Райна Кабаиванска от класовете в Нов български университет - София, Академия “Веки – Тонели” в Модена и Академия Киджана в Сиена. Участниците в българския състав бяха стипендиантите на Фондация „Америка за България“ за 2010 г. Проектът продължава през 2012 г. в Италия.

Тази година Галаконцертът на майсторския клас на Райна Кабаиванска, който ще се проведе на 30 септември -  ще открие честванията по 20-годишния юбилей на Нов български университет.


. За информация: Веселина Василева, vvassileva@nbu.bg, тел. 02 8110125, 887770887, www.rainakabaivanska.net


Автор:
Веселина Василева
Публикация:
27.08.2011 г. 11:52
Посетено:
1771
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13026-xi-mezhdunaroden-maystorski-klas-na-rayna-kabaivanska