Музика

Премиера на операта "Рита" от Гаетано Доницети

Русенската държавна опера ще представи първата си за сезона премиера

◊ СЪБИТИЕТО

На 29 август, понеделник, от 19.00 ч. Русенската държавна опера ще представи първата си за сезона премиера – операта „Рита“ от Гаетано Доницети.  Поради ремонта на Операта, представлението ще бъде изнесено в салона на Военния клуб - една позабравена от русенци зала на брега на Дунава, с чудесна акустика, основно ремонтирана, с богата история от първата половина на миналия век.

„Рита“ е написана от маестро Доницети през 1843 г. за парижката Опера комик, но, по неизвестни за широката публика причини, не е изпълнена приживе на композитора, починал през 1848 г. Извадена на „бял свят“ на 7 май 1860 г. в Париж, тя веднага завладява оперните сцени и в най-малките театри по целия свят. Успехът й се дължи не само на великолепната музика и на един, макар непретенциозен, но майсторски изграден битов драматургичен сюжет, но и на „удобството“ да има малко на брой изпълнители: една жена и (с) двама мъже. Така гласи и едното от двете й подзаглавия. Другото е „Мъжът, който побеждава“.


◊ ЗА ОПЕРАТА - НАКРАТКО

Рита е една преодоляла множество нещастия жена – мъжът й се е удавил, къщата й е изгоряла заедно с цялото село, тя е разорена. Тръгнала да търси някаква опора в живота от град в град, тя успява, благодарение на упорития си характер, да се замогне отново, става собственичка на крайпътно заведение - хотелче с кръчмичка, което стопанисва щастливо с втория си съпруг, Беппе, когото тя обича, но държи твърде „изкъсо“, и когато той „не слуша“, получава от нея не особено приятни награди - към него тя се държи така, както първият й съпруг се е държал към самата нея.

В заведението пристига непознат пътник с твърде странно поведение. Това е смятаният за удавник Гаспаро, който се връща от Канада, за да намери смъртния акт на жена си (Рита), която той пък счита за загинала при пожара. Гаспаро иска да се ожени за едно богато „котенце“ в далечната страна, но внезапно се оказва, че законната му съпруга е жива, при това - омъжена законно за друг. Пред всеки от тримата изниква дилема: Рита се оказва с двама „законни“ съпрузи, което е незаконно, Гаспаро иска да се отърве от първата си съпруга, за да се ожени за богатата канадка, Беппе намира удобен повод да се отърве от тираничната си жена.

Двамата по мъжки се опитват да разиграят Рита на „вързано“ - играят различни игри и който спечели, печели жената, - който печели, всъщност губи. Накрая печели (губи) Гаспаро. Беппе е щастлив и свободен. Но къде са доказателствата за брака между Рита и Гаспаро? Селските регистри са изгорели, но Рита ревниво пази копие от брачния контракт. Гаспаро иска да се добере до него, да го унищожи, за да може отново да се ожени. Разиграват се още редица перипетии, но, в края на краищата, всички се съгласяват, че най-добре ще бъде да остане завареното положение, Гаспаро заминава при своето „котенце“, а Рита и Беппе продължават своя щастлив живот с променена семейна „политика“ - отсега „шефът“ ще бъде съпругът.

Музиката, създадена в най-добрите италиански традиции, подпомага и провокира театралността и зрелищността, задоволява както претенциите на взискателното ухо, така и стремежа към виртуозност на певците.


◊ СПЕКТАКЪЛЪТ

В това представление на Русенската опера оркестърът е редуциран до струнен квартет и пиано (аранжиментът е на Веселин Байчев). Предназначението на този вариант е представлението да може да се играе и на най-малки сцени, непригодени за „голямата опера“, дори в населени места, където е немислимо гостуването на опера.

Режисьор е Елена Стоянова, възпитаничка на НБУ, където се правят сполучливи опити за създаването на нов стил, ново направление, в българската оперна режисура, изпитваща в последно време вопиюща нужда от свежи идеи и ново отношение към оперната драматургия.

Участници в представлението са Гиргина Гиргинова (Рита), Стилиян Минчев (Беппе), Стоян Стоянджов и Владимир Попов (Гаспаро), свири квартет солисти от оркестъра на Русенската опера: Деница Чернева, Велизар Проданов, Славена Маркова, Пламена Величкова и пианистките Божена Петрова и Наталия Радославова. Участват още Лили Харизанова, Деян Добрев, Михаил Дамянов (сенки) и Драгомир Атанасов в колоритната роля на келнера Бортоло.

Сътрудничи технически екип на Русенската опера с ръководители Драган Драганов и Светослав Савов. Помощник-режисьор е Елена Колева.

Билетите са по 6 и 4 лв., и се продават на касата на Операта и във Военния клуб.

Продължителността на представлението е 70 минути.

Автор:
Албена Тодорова
Публикация:
25.08.2011 г. 21:59
Посетено:
3016
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/13023-premiera-na-operata-rita-ot-gaetano-donitseti