Музика

Най-екзотичната аржентинска танго група, "Ла Тубатанго", пристига за концерт в София

Тангото на "старата гвардия" на живо в София лайв клуб на 7 септември

Най-екзотичната аржентинска танго група, "Ла Тубатанго", пристига за концерт в София


◊ СЪБИТИЕТО


Серията концерти "Музиката на Буенос Айрес" организирани от Тангерин, продължава на 7 септември с едно уникално събитие. На тази дата в София лайв клуб от 20.30 ч. ще свири една от най-известните и колоритни аржентински танго групи, "Ла Тубатанго". Това е формация с над 40-годишна история, през която са преминали 3 различни поколения от музиканти. "Ла Тубатанго" е и една от малкото останали групи изпълняващи аржентинско танго в автентичния стил на
"старата гвардия" от епохата на зараждането на този жанр, когато тангото е било весела и шеговита музика. На своите концерти "Ла Тубатанго" буквално пренасят публиката във времето, пресъздавайки жизнерадостния дух на тангото от началото на 20-ти век. Тогава при всеки празничен повод жителите на Буенос Айрес излизали навън и следвали по улиците музикантите и карнавалните оркестри. Този Буенос Айрес от миналото оживява чрез колоритното присъствие на музикантите и техните весели, меки и мелодични звуци, които донасят при нас отново незабравимите стари танга.

Концертът на
"Ла Тубатанго" e задължителен, както за всички, на които им харесва да слушат и гледат танго, така и за тези, които могат и обичат да го танцуват. Изявата на именития аржентински квартет ще бъде част от една типична милонга (буеносайреско танго парти), която ще продължи до късно през нощта, а след изпълненията на живо на "Ла Тубатанго" за музиката ще се погрижи специално поканен танго диджей.

Събитието се провежда в сътрудничество с Посолството на Аржентина и е важна част от културния обмен между България и Аржентина, както и един чудесен повод да се отбележи, че през настоящата 2011 година се навършват 80 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ


Историята на
"Ла Тубатанго" започва през една юлска нощ на далечната 1967 г., когато в Буенос Айрес се появява много особен танго квартет, използващ туба като свой емблематичен инструмент. Освен тубата, първите две поколения включват в инструменталния си състав типичния за тангото бандонеон, флейта и китара. В тази формация групата записва общо 10 дългосвирещи плочи между 1967 и 1982 г. Сегашното трето поколение се появява през 2005 г. ръководено от китариста Лукас Коан. В новата формация кларинетът замества флейтата, като вариация на обичайния звук на групата. В тази обновена версия групата записва 2 диска. Най-новият от тях излиза през 2011 година под названието “Zorro Gris”, което в превод означава “сива лисица” и е име на много известно и обичано аржентинско танго. Последната формация ревностно поддържа уникалния стил на предишните две поколения и черпи вдъхновение от техните легендарни изпълнения. "Ла Тубатанго" много рядко излизат извън Аржентина, затова настоящото турне е една уникална възможност любителите на тангото в избрани градове от Европа, в това число и София, да видят тази интересна и прочута група и да чуят на живо автентичното традиционно танго на "старата гвардия".


Билетите за концерта на
"Ла Тубатанго" могат да бъдат закупени предварително на касите на Тикет Плюс в Дюкян Меломан, Супермаркети "Пикадили", вериги магазини Orange, Technomarket, Photosynthesis и др., онлайн на ticketplus.bg, както и на място в София лайв клуб в деня на събитието. Цената на билетите е 20 лв. при предварителна продажба и 25 лв. на входа в деня на събитието. До 15 август билетите могат да бъдат закупени на специална промоционална цена от 15 лв.
Автор:
Тангерин
Публикация:
05.08.2011 г. 16:05
Посетено:
1831
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12974-nay-ekzotichnata-arzhentinska-tango-grupa-la-tubatango-pristiga-za-kontsert-v-sofiya