Музика

FSB Symphony в Пловдив и Бургас

Легендарната българска група ФСБ с нова концертна програма

FSB Symphony в Пловдив и Бургас
Снимка: Стоян Гребенаров


◊ СЪБИТИЕТО

FSB представя

FSB Symphony

• Пловдив, 01.09.2011 г. - 20:00 ч.

• Бургас 09.09.2011 г. - 20:30 ч.

През есента на 2011 очакваме Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев на сцената на Античния театър в Пловдив и Летния театър в Бургас. Реализацията на новата концертна програма FSB Symphony ще се превърне в поредното културно събитие под името “ФСБ”, с предвидимо широк обществен отзвук.

Музиката на ФСБ, както и завидното изпълнителско майсторство на музикантите от ФСБ остават в съзнанието на хиляди почитатели като евъргрийн на българския рок. Прогресивна и талантлива, тази музика завладява и днес младите почитатели на прогресив рока у нас, не изчерпва своята актуалност и послание и е отправена към новите поколения. Доказателство за това са възторжените зали на националното им турне в края на 2010 и успехът на новия албум “FSB”, който отбеляза над 6 милиона посещения в уебсайта на групата, над 2 милиона изтегляния на целия албум и на отделни песни от него - социален интерес, който няма аналог в нашата страна. Възрастовата амплитуда на почитателите (по графиката на сървъра на сайта) е от 12 до 75 години, като 65% от тях са между 25 и 45 годишна възраст.


◊ КОНЦЕРТИТЕ

Новата концертна програма на ФСБ със Симфоничен оркестър включва специално създадени оркестрации и аранжименти на най-известните им песни. С нея музикантите ще прибавят още един щрих към утвърденото си име на новатори, които се опират на традициите в българското музикално изкуство и търсят нови пътища за популяризирането на българската музика чрез взаимодействието между класическите изразни средства и популярния жанр. Концертите и продуктите, плод на тази симбиоза, са утвърдена практика в Европа и света. В България са правени частични опити с подобен оркестров състав като Филхармоничния оркестър, но цялостен български продукт не е издаван или представян пред публика на живо.

Легендарните ФСБ са първите български музиканти, които ще открият Есенния салон на изкуствата на 1 септември 2011, организиран от община Пловдив, който продължава до края на октомври и включва около 20 фестивални форми – театър, музика, изобразително изкуство, фотография, съвременно изкуство и т.н. В него  досега са взели участие изпълнители като Жан-Люк Понти, Били Кобъм, Аирто  Морейра, Лари Кориел, Ранди Брекър, Трилок Гурту, Кийт Емерсън. През годините назад Есенният салон на изкуствата в Пловдив  е откриван от Йън Андерсън, Рик Уейкмън, Нейджъл Кенеди, Джон Лорд. Тази година - ФСБ със Симфоничния оркестър на Държавната опера в Пловдив, под диригентството на Григор Паликаров. Този формат с българска група се прави за първи път у нас.

На 9 септември ФСБ ще представят проекта FSB Symphony на сцената на Летния театър в Бургас, заедно с Бургаската филхармония.


Билети за концерта на FSB Symphony може да намеритe на касата пред Общината в Пловдив, магазин ”Мюзик Център” Пловдив, Касата на Драматичния театър в Бургас, верига магазини “Техномаркет”, както и в мрежата на Тicketplus.bg, в Дюкян Меломан, в магазините "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис", Рекламните офиси на "Вестникарска група България" в София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Стара Загора, Благоевград.


Автор:
Публикация:
31.07.2011 г. 16:22
Посетено:
1749
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12953-fsb-symphony-v-plovdiv-i-burgas