Музика

Джаз Фабрик Лайв: Jazz Me Blue

Музика от ерата на Ал Капоне и Котън Клуб

Джаз Фабрик Лайв: Jazz Me Blue


◊ СЪБИТИЕТО

Джаз Фабрик Лайв: Jazz Me Blue

Невен Петрова - вокал, Александър Куманов - китара, Александър Леков - контрабас, Емил Пехливанов - барабани, Роман Хаджийски - тромпет, Георги Христов - саксофон

Бар “Фабрик”, Пловдив, ул. “Отец Паисий” 31
28 юни (вторник), 22 часа


Музика от ерата на Ал Капоне и Котън Клуб ще се лее като алкохол по време на сухия режим на 28 юни. Нежната вокална диктатура на Невен Петрова се поддържа от кръстника Ал Куманов, който умело дърпа конците на китарата, а брас-мафията на Роман Хаджийски и Георги Христов мед(е)но изстрелва трели вместо стрели под бас-и-темпото на Сашо Леков и Емил Пехливанов.


◊ МУЗИКАНТИТЕ

Невен Петрова е сред прогресиращите млади певици. В последните пет години припознава джазовата интерпретация за свое амплоа и натрупва опит, самочувствие и репертоар по клубните сцени в страната и чужбина. Богатият й, дълбок и наситен глас се допълва от непринудения финес и емоционалност, с които поднася традиционните за 20-те и 30-те години на ХХ век теми, когато блусът и джазът се сливат и поглъщат слушателя с витална сила.

Александър Куманов има богата творческа биография и изяви на фестивали в Прага, Дрезден, Будапеща, Хале, Берлин, Саарбрюкен, Болоня. В периода 1994-1996 г. е член на популярната формация за традиционен джаз “Дикси Джоукърс”, с които има издаден компактдиск, многобройни концерти, радио и телевизионни изяви. През 2001 г. реализира авторския албум “Пет за 4”, а в периода 2002-2005 г. ръководи диксиленд бенд в Корея. Следват записи на четири авторски музикални проекта, последният от които е от 2005 г. – “Почти те забравям”. Има изяви на джаз срещата в Русе - 2009, неколкократни радио и телевизионни участия през 2010 г. с проектите му “Retro Blue” и “Swingin` the Blues” с Невен Петрова. Няколко години работи като лидер на джаз квартета BLUNEA в Сингапур. Свирил е с почти всички млади български джаз музиканти, познат и признат интерпретатор на традиционните стилове диксиленд, суинг и бибоп повече от 20 години, но страстта му към блуса и джаз рока е постоянен спътник в авторските му проекти.

И този път пловдивското присъствие е много силно. Роман Хаджийски дълго време трупа опит и умения зад граница, за да се върне като утвърден инструменталист в родния град, където с удоволствие и вдъхновение свири в различни поп и джаз формации. Георги Христов смело навлиза в дебрите на импровизацията през последните 3 години и често може да бъде видян като член на различни формации в пловдивските клубове. А без Сашо Леков и Емил Пехливанов рядко се случва джаз събитие под Альоша.


Ще има и изненада!
Ама е тайна :)


Автор:
Фани Филипова
Публикация:
24.06.2011 г. 16:16
Етикети:
джаз концертмузикални новиниджаз новиниАлександър ЛековАлександър КумановмузикаджазПловдив
Бар Фабрик
Георги Христов
Роман Хаджийски
Емил Пехливанов
Невен Петрова
Посетено:
1828
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12801-dzhaz-fabrik-layv-jazz-me-blue