Музика

Концерт на Антонио Замбужо

19.06.2011, 19:30 ч., София, зала "България"

Концерт на Антонио Замбужо


◊ СЪБИТИЕТО

Джаzz+ представя

Антонио Замбужо

19.06.2011, 19:30 ч.
София, зала "България"

“... когато слушаш Замбужо, има нещо по-дълбоко, нещо, което не се улавя на пръв поглед. Той е млад фадо изпълнител, който макар и обърнат към традицията, ни кара да се замислим за Жоао Жилберто и за всичко онова, което идва в бразилската музика с него.”, споделя за него великият бразилски певец Каетано Велозо и ни кара да се замислим и разчоплим защо Антонио Замбужо не е просто традиционен фадо певец, а нещо повече, всъщност нещо различно.


◊ ПОВЕЧЕ

Антонио Замбужо се ражда в Бежа през септември 1975 г. и разбира се, израства сред песните на този край на Португалия. Казват, че Алентежо е едно от най-красивите кътчета на страната, особено през пролетта, когато цъфтят дърветата и младият Антонио диша този въздух, пропит с канте алентежано, което се загнездва у него и се усеща в по-късно оформилия му се стил на пеене.

Първоначално той започва да свири на кларинет в местната консерватория “Байшо Алентежо”, но тъй като винаги е изпитвал любов към фадото и прочувствените песни на Амалия Родригеш, Мария Тереза де Нороня и Алфредо Марсенейро са били извор на неспирно вдъхновение за него, съвсем естествено печели локален фадо конкурс и заминава за Лисабон, където бива забелязан от знаменития китарист Марио Пачеко. Така Антонио Замбужо започва да пее в известния в квартала Алфама “Клуб до фадо”.

Много скоро след това той е избран от режисьора Фелипе ла Ферия за ролята на първия съпруг на Амалия Родригеш в едноименния мюзикъл, посветен на живота й. Последвалите турнета с трупата дават безценен опит на  младия Антонио, чиято роля го превръща в любимец на публиката.   

През 2002 г. и 2004 г. Антонио Замбужо записва първите си два диска "O mesmo fado" и “Por meu cante”, в които представя древни песни от своя роден край Алентежо, като ги съчетава с новите тенденции във фадото. Той е автор на много от песните в албумите си, а известните музиканти Паоло Парейра - португалска китара и Рикардо Круз - контрабас му акомпанират в това пътешествие.

След множество концертни изяви и турнета из цяла Европа, Антонио записва и най-високо оценената си работа - албумът "Outro Sentido", в който специално участие има българският хор “Ангелите”. С този албум певецът заявява своето специално присъствие в света на фадото. Антонио пее фадо с невероятен финес, бразилски повей и с дълбочината на канте алентежано. Това е неговият начин и той така различен от познатите ни фадо гласове и така красив. Не случайно бразилският славей Каетано Велозо казва за него "... искам да го слушам още и още... гласът му ме омагьосва и ме кара да плача.” Какво по-голямо и силно признание...

От този момент нататък Антонио Замбужо прегръща целия свят и представя албума си в Европа и Бразилия на едни от най-престижните музикални форуми. Специално за бразилското издание на албума си той записва три допълнителни песни с участието на Иван Линс, Роберто Са и Зе Ренато, а впоследствие участва и в последния запис на Жоао Жил с песента "Apenas uma boca, a tua boca".

След небивалия успех на "Outro Sentido" през 2010 г. Антонио Замбужо записва и четвъртия си албум “Guia”, който той ще представи в София на 19 юни в зала “България”, съпроводен от музикантите Бернардо Куото - португалска китара, Жоао Батиста да Луз Монтейро - кавакиньо и Рикардо Круз - контрабас.

Автор: Джаzz+
16.06.2011 г. 17:46
Посетено: 1221
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12744-kontsert-na-antonio-zambuzho