Музика

Концерт-посвещение на Майкъл Джексън в Софийския университет

"Приказка или реалност" - Милена Георгиева (сопран) и Жоел Буфа (пиано)

Концерт-посвещение на Майкъл Джексън в Софийския университет


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт-посвещение на Майкъл Джексън в Софийския университет

Концертите "препускат" един през друг в програмата на Международния фестивал "Софийски музикални седмици", създават се дискусии, отбелязват се чествания, отдава се почит на велики музиканти. Традициите се почитат, но и се преплитат със съвремието.

• Днес, 16.06.2011 г., от 20:30 часа в сценичното пространство пред Аулата на Софийския университет две млади дами Милена Георгиева (сопран) и Жоел Буфа (пиано) ще споделят в текст и музика откровенията си за Майкъл Джексън.

 

◊ КОНЦЕРТЪТ

Този необичаен проект събира една оперна певица и една концертна пианистка, които през годините не престават да се възхищават на Краля на попа. По повод смъртта на неповторимия музикант двете изразяват дълбоката си почит и адмирации към него в една концептуална програма. Преходът през песенното творчество на два века, от художествената песен (Бърнстейн, Гранадос и др.) до песните на Джексън (следвайки определена драматургична линия) води до естествена емоционална градация, провокирана от личността и живота на този съвременен гений.

Програмата е изключително разнообразна и не дотам позната. Милена Георгиева и Жоел Буфа са подбрали измежду 200 песни от романтизма и от музиката на 20. век, 30-те най-подходящите като звук и тематика, за да оформят драматургично историята, която "разказват" за Майкъл Джексън. В програмата има само 3 негови балади. При все това звученето и останалият репертоар в програмата нямат нищо общо с поп музиката. Ще бъдат представени 20 автори, изпълнени на 7 различни езика.

Цялата концепция се основава на текстовете на тези песни, които, обособени в 10 тематични групи, разглеждат аспекти от живота и личността на този феномен. Именно поради важността на текстовете, те всички са поместени (преведени) в програмна книжка и така концертът се превръща не само в музикален, но и в литературно-интелектуален, сакрален момент и спектакъл. Идеята е нестандартна по рода си - двама класически музиканти, вдъхновени от и в откровение за най-значителната Поп икона на нашия век.

Концертът е озаглавен "Приказка или реалност", режисьор е Николай Георгиев.

Реализира се с подкрепата на Културния център при СУ "Св. Климент Охридски".

Пълната програма на Фестивала и информация за събитията е поместена в http://sofiaweeks.com

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
16.06.2011 г. 01:23
Посетено:
2081
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12738-kontsert-posveshtenie-na-maykal-dzheksan-v-sofiyskiya-universitet