Музика

14 юни - оперна вечер за МФ "Софийски музикални седмици"

Акценти в програмата

14 юни - оперна вечер за МФ "Софийски музикални седмици"


◊ В ПРОГРАМАТА

"Софийските момчета в света на операта" е следващото събитие, с което днес продължава 42-то издание на "Софийски музикални седмици". Хорът на софийските момчета е имал през многолетното си съществуване (от 1968 г.) досега два самостоятелни концерта с оперна музика. Този репертоар е много привлекателен за хористите и те го изпълняват с голямо желание и настроение. Програмата за концерта тази вечер включва неизпълнявани преди това от хора фрагменти от опери, оперети и мюзикъли. Под диригентството на дългогодишния си ръководител Адриана Благоева, на 14 юни, от 19 часа, в Голяма зала "България" ще се представят двете концертни формации на състава - момчета и младежи. Те ще пеят както самостоятелно, така и заедно като смесен хор. Водещ ще бъде Боянка Арнаудова, солист Ясен Зердев.


• Определено оперна е настоящата част от програмата на Фестивала. Също тази вечер от 19 часа е и концертът в Студио 5 на "Софийски музикални седмици". На сцената в Зала 5 на НДК ще бъдат музикантите Иван Тарион - баритон, и Мари Буланже - пиано. Ще прозвучат арии и песни от Моцарт, Глук, Хендел, Доницети, Гуно, Бизе, Брамс, Чайковски, Сен-Санс и Гершуин.

• Като част от съпътстващата програма на "Софийски музикални седмици", в Студио 5 в НДК на 14 юни, от 17 часа (преди стартиране на концертите) Розмари Стателова ще представи композитора и диригента Владимир Кожухаров с откъси от негови произведения.


На 15 юни, от 19 часа, в Голяма зала "България" е следващото фестивално събитие - "Бисери от класиката". Под палката на Маестро Пламен Джуров, Камерният ансамбъл "Софийски солисти" със солист Йосиф Иванов - цигулка ще изпълнят: Адажио от Албинони, "Мечтание" от Шуман, "Танц на Анитра" от Григ, Унгарски танц N 5 от Брамс, "Меланхолична серенада" и "Валс-скерцо" от Чайковски, "Хризантеми" от Пучини, Песни от Гершуин, Рапсодия "Циганка" от Равел и още много други известни творби - популярни и обичани не само от ценителите на класическата музика.


Билети за всички събития се продават на касата на Зала "България" и онлайн чрез www.eventim.bg, www.ticketsbg.com, www.ticketstream.bg, www.ticketpro.bg

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
14.06.2011 г. 13:44
Посетено:
1395
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12714-14-yuni-operna-vecher-za-mf-sofiyski-muzikalni-sedmitsi