Музика

Фестивални събития от афиша на "Софийски музикални седмици"

Акценти в програмата - 8-11 юни 2011

Фестивални събития от афиша на "Софийски музикални седмици"


◊ ПРОГРАМАТА

42-рият Международен фестивал "Софийски музикални седмици" е подчертано младежки и премиерен. Основният акцент е насочен към вариациите на човешкия глас, колаборации между различни артисти и ансамбли, чествания на годишнини и премиери на творби на наши и чужди композитори. Фестивалът през 2011 година се провежда в 9 зали за сценични изкуства.

Предстоящите концертни събития от фестивалната програма са:

• Днес, 8 юни, от 19 часа, в Концертна зала на НМУ "Любомир Пипков" ще се проведе мултижанров концерт по повод 60 години от рождението на Любомир Денев. Съвместно със съзвездие от именити музиканти, маестро Денев ще представи авторски композиции и аранжименти. Програмата включва: "Химни на слънцето", "Грозданка", "Ден след джем-сешъна", "Заклинания", "Викът", "Drumland", "Планински цветя" и др.

Любомир Денев е диригент на ДМТ “Ст. Македонски” (1977-1986). От 1986 е композитор и диригент на свободна практика. Дирижирал е всички водещи български симфонични оркестри и е регистрирал премиерни изпълнения и студийни записи на много съвременни български и чужди творби, част от които са
издадени и на CD в България, Италия, САЩ (Concоrd CA в USA). Като джаз пианист свири на международни фестивали в Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Румъния, Германия, Португалия, Франция, САЩ, Холандия, Норвегия. В периода 2008-2009 композиторът е поканен да твори в Международния културен център Вила Конкордия в Бамберг – Германия с едногодишна стипендия на Министерството на културата на Бавария.


• На 9 юни, от 19 часа в Камерна зала "България" ще се проведе концертът на Татяна Жечева-Шабис - сопран и Филип Павлов - пиано. Концертната вечер е кръстена "On Broadway" и включва парчета от мюзикъли в изпълнение на пиано и глас. Програмата включва: Кай Колман - Big Spender из "Сладка Чарити", Ричард Роджърс - No Other Love из "Аз и Жулиета", Ленард Бърнстейн - из "Уестсайдска история", Джордж Гершуин "Maybe" и др.


• На 10 юни, от 19 часа, в Камерна зала "България" ще се състои концерт на Струнното трио Емил Бошев - цигулка, Огнян Константинов - виола и Георгита Бояджиева-Николова - виолончело. Ансамбълът ще представи творби от класици и романтици. В програмата: Й. С. Бах/В. А. Моцарт - Адажио и фуга, KV. 405, Йозеф Хайдн - Струнно трио в си бемол мажор, оп. 53 N 2, Макс Регер - Струнно трио в ре минор, оп. 141 N 2, Франц Шуберт - Струнно трио в си бемол мажор, D. 471, Лудвиг Ван Бетовен - Серенада за струнно трио в ре мажор, оп. 8.


• На 11 юни, от 19 часа, в Голяма зала "България" ще се проведе концерт на д-р Волфганг Райзингер - орган. Солистът е един от водещите органисти във Виена. Гостува за първи път в България. Програмата, която ще изнесе маестро Райзингер, включва произведения от Барока, през немската романтика до Съвременността: композиции на Бах - баща и син, Й. Г. Райнбергер, А. Ф. Кропфрайтер, С. Леви и др. В центъра на програмата ще са импровизации върху български теми, зададени в момента. На следващия ден музикантът ще проведе и уъркшоп за студентите в НМА "Панчо Владигеров".


• На 11 юни, от 19 часа, в Камерна зала "България" ще се проведе концерт на Камерен ансамбъл "Тактум" с диригент Енрик Ферер. Солисти: Франциско Кастийо - цигулка, Олга Менсенин - виолончело, Майте Сантос - флейта, Фредерик Миралда - кларинет, Васил Николов - фагот, Ванеса Сантанач - пиано. В програмата: Исак Албенис, Марин Вълчанов, Петко Стайнов, Алберто Сарда, Енрик Ферер и др.


Зала "България" е една от най-добрите акустични зали за класическа музика на Балканския полуостров. Сградата на архитектурния комплекс е смятана за пример за модернизма в българската архитектура в междувоенния период. В наши дни Концертен комплекс "България" разполага с две концертни зали - Камерна зала "България" и Голяма зала "България", на територията са разположени и са активно средище на култура Галерия "България", Студио "Музика" и звукозаписно студио. Гордост за комплекса е прекрасния орган на фирмата "Shuke", разполагащ с 3 мануала, 55 регистъра, механична трактура и 8 Setzer комбинации - органът е и най-големият съществуващ днес в България. Официалният вход на комплекса е откъм ул. "Аксаков".

Пълната програма на МФ "Софийски музикални седмици" е публикувана на сайта http://www.sofiaweeks.com


Билети за концертите на касата на Зала "България" и онлайн чрез www.eventim.bg, www.ticketsbg.com, www.ticketstream.bg, www.ticketpro.bg

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
08.06.2011 г. 13:02
Посетено:
1577
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12671-festivalni-sabitiya-ot-afisha-na-sofiyski-muzikalni-sedmitsi