Музика

Цигулков концерт в София

Бартош Брила (Полша), Йосиф Радионов и Мартин Пантелеев

Цигулков концерт в София


◊ СЪБИТИЕТО

6 юни 2011 г., понеделник, 18.30 ч., вход свободен
Концертна зала на Музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”


Цигулков концерт

изпълняват
Бартош Брила (Полша), Йосиф Радионов и Мартин Пантелеев

. Концертът се организира във връзка с предстоящия ХІV Международен конкурс „Хенрик Виенявски” в Познан (8-23 октомври 2011)

. В програмата: Виенявски, Брамс, Барток, Владигеров, Паганини, Пиацола, Равел, Шимановски

                                             
◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Бартош Брила от 2007 е председател на Музикалното дружество „Хенрик Виенявски” в Познан. Получава музикалното си образование във Фрайбург, в Staatliche Hochschule fur Musik, и в Музикалната академия в Познан. Участва в много курсове по музикална интерпретация (в т.ч. на Йехуди Менухин). Лауреат на много конкурси, развива активно концертна дейност. В своя актив притежава записи за различни полски и чужди фонографски фирми. Той е преподавател в МА в Познан и Вроцлав, води многобройни майсторски класове, организирани в различни полски и чуждестранни музикални центрове. Като член на жури участва в работата на национални и международни конкурси - цигулкови, камерни, за лютня.

Йосиф Радионов е завършил ДМА „Панчо Владигеров” в цигулковия клас на проф. Владимир Аврамов. Понастоящем води собствен клас в същата академия. Лауреат е на много отличия. Й. Радионов е бил концертмайстор на Софийска филхармония. Концертната му дейност обхваща солови рецитали, камерни концерти и гостувания на симфонични и камерни оркестри в България, почти всички европейски страни и други. Проф. Радионов е осъществил редица записи, записал десетки грамофонни плочи, касети и компактдискове за български, немски, холандски и японски фирми.

Мартин Пантелеев - световноизвестен цигулар, диригент и композитор. Завършва НМА „Проф. П. Владигеров” с цигулка при проф. Й. Радионов и майсторските класове на проф З. Брон в Хамбург и проф. И. Нийман в Майнц и Лондон. Лауреат на редица международни конкурси. През 1999, като втори диригент на Филхармония на нациите, създадена от Л. Бърнстейн и проф. Ю. Франц, концертира в САЩ, Китай, Русия и Германия. Същата година премиерата на неговата Първа симфония е дирижирана от Ю. Франц, следват изпълнения и в Берлин, Франкфурт и на фестивала „Шлезвиг Холщайн”. За тази творба М. Пантелеев получава наградата "Davidoff Prix". От 2002 организира свой фестивал "Kammermusik Tage" в Барт (Германия). Диригентският дебют на Пантелеев със Софийската филхармония е през 2004. За своите композиции и концертна дейност из целия свят през 2005 музикантът е удостоен със специална награда от Министерството на културата и СБК.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
03.06.2011 г. 21:04
Етикети:
музикални новиницигулкаконцертМартин ПантелеевЙосиф Радионов
Познан
Международен конкурс „Хенрик Виенявски”
Бартош Брила
Посетено:
1664
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12642-tsigulkov-kontsert-v-sofiya