Музика

Петър Ралчев се завръща в България

"На живо от България" в САЩ и Канада

Петър Ралчев се завръща в България

Българският акордеонист Петър Ралчев, виртуоз във почти всички музикални жанрове, ще се завърне в България след двумесечно турне в САЩ и Канада. Както вече Културни новини писа (http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=12276&sid=15), Ралчев, заедно с музикантите Николай Георгиев (китара), Илиана Марудова-Георгиев (вокал) и Петър Илиев (тъпан), реализираха 23 концертни изяви плюс майсторски класове и уъркшопове по повод новия албум на квартета "На живо от България".

Идеята за турнето се е зародила точно преди една година, когато музикантите са били на американска земя. Именно в Чикаго, с подкрепата на Павел и Румен Вълневи, собственици на AmeriFreight Systems LLC се е взело решение за проект и организация на амбициозното турне. Албумът "На живо от България" и турнето включват нова музика от България с характерните български неравноделни ритми и лек джазов привкус, като в концертната програма има и традиционни песни, които хората обичат. Въпреки че Николай Георгиев, Илиана Марудова-Георгиев и Петър Илиев понастоящем живеят и творят в Америка, албумът е записан в България, когато целия квартет е бил у нас. Петър Ралчев споделя в интервюта, че новото CD и това турне нямаше да се реализират без меценатството на Павел и Румен Вълневи и добавя: "Дано да има повече хора, които да помагат на изкуството, защото в този момент ние имаме нужда от такива хора и аз им благодаря!"

Турнето до момента се радва на изключителен успех. Концертите се посещават от различни поколения наши сънародници, като голям интерес предизвиква българската музика и сред американците и чужденците. На много места се заформят импровизирани джемсешъни и към Ралчев се присъединяват да посвирят негови колеги и ученици. Общо взето голяма част от публиката изявява желание да се нареди и да посвири с Ралчев, да попее и дори да потанцува народни танци - от професионални музиканти, университетски професори и етномузиколози, до млади, начинаещи изпълнители. Едни от по-известните имена, които се присъединяват към концертните сешъни са: тромбонистът Дан Блякбърг от Филаделфия, молдовско-канадският музикант Сержо Попа (акордеон), Оркестърът за балканска музика "Кеф", българските музиканти Цветанка и Иван Варимезови и мн. други. Според Ралчев се наблюдава разлика между публиката в България и тази по света, защото навън хората повече се вълнуват като слушат тази музика, по-емоционално я възприемат, защото тя не е сред тях ежедневно.

След като турнето стартира в Чикаго и премина през Ню Йорк, Бостън, Торонто, Филаделфия, Вашингтон, Лос Анжелис, Сан Франциско, Ванкувър, Сиатъл и много други градове, музикантите отново ще концертират в Чикаго - предстоят им финални за проекта две концертни вечери на 5 и 6 юни на български събор, организиран и спонсориран от AmeriFreight System.

След турнето, Петър Ралчев ще се завърне в България, за да се подготви за новите проекти, които го очакват. В рамките на настоящата година на българският майстор на акордеона му предстоят участия в концерти и фестивали в Испания, Полша, Норвегия и Бразилия. Ралчев ще има участия и у нас като почетен лектор в международната лятна академия за изкуства в Широка лъка.

Информация за маестро Ралчев, за неговите непрестанни участия в музикални форуми из света и за неговото творчество е публикувана в официалния му сайт: http://petarralchev.com

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
03.06.2011 г. 20:09
Посетено:
2231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12639-petar-ralchev-se-zavrashta-v-balgariya