Музика

Майсторски клас на проф. В. Пясецкий в НМУ "Л. Пипков"

В програмата на Международния фестивал „Софийски музикални седмици”

Майсторски клас на проф. В. Пясецкий в НМУ "Л. Пипков"


◊ СЪБИТИЕТО

В програмата на Международния фестивал „Софийски музикални седмици” забележимо присъства името на световноизвестния пианист и педагог от водещата руска пианистична школа – професорът от Московската държавна консерватория "П. И. Чайковски" - В. Пясецкий.

• Воденият от проф. Пясецкий майсторски клас ще се проведе от 3 до 5 юни в Националното музикално училище ”Л. Пипков".

Проф. Пясецкий е заслужил артист на Русия, носител на Грант от фонд "Руско изпълнителско изкуство". Удостоен е с Почетна грамота на Министерство на културата, с Почетна награда на Международния благотворителен фонд Владимир Спиваков "Най-добър учител на годината" (2010). Лауреат е на Всерусийския конкурс "Най-добър преподавател в художествените училища" (2010).        


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОФ. ПЯСЕЦКИЙ

През 1984 г. завършилият с отличие МДК „П. И. Чайковски” В. Пясецкий става лауреат на един от най-големите международни конкурси - конкурса на Бах в Лайпциг (Германия). От този момент започва и изключително активна концертна дейност, както в пределите на цяла Русия, така и в Япония, Австрия, Унгария, Германия, Франция, Швейцария, Сърбия, Словения и много други страни по света с различни симфонични оркестри. Утвърждава се като всепризнат изпълнител на камерна музика. В продължение на няколко години успешно концертира с изтъкнатия виолончелист, народен артист на Русия - проф. Михаил Хомицер. Има издадени грамофонни плочи на фирма "Мелодия", CD в Холандия, Япония и видеофилм в Япония, както и многобройни записи в руското радио.        

Проф. Пясецкий е основател и един от организаторите на Международния конкурс при Централното музикално училище към МДК. Сътрудничи с Международните благотворителни фондове В. Спиваков, Крайньов, М. Ростропович, с фондовете "Нови имена", "Руско изпълнителско изкуство". Провежда майсторски класове както в различни градове на Русия, така и в Сърбия, Словения, Франция, Япония и др. Член е на журито на редица конкурси, като Международния конкурс за славянска музика за пианисти Станислав Монюшко, Ротари, "Щелкунчик", А. Д. Артоболевска, конкурса на ЦМШ, "Отворена Европа" и др.        

През последните години проф. Пясецкий се занимава основно с педагогическа работа. Негови ученици са лауреати на международни конкурси повече от 60 пъти. Нееднократно вземат участие в музикални фестивали в Европа, Азия и Америка. В актива на проф. Пясецкий като педагог са победите и лауреатските звания, завоювани от неговите ученици практически на всички големи конкурси – два пъти на "Евровизия", два пъти на Международния конкурс "П. И. Чайковски", пет пъти (вкл. Гран-при) на Международния конкурс "В. Крайньов", на Международните конкурси Ф. Бузони, С. В. Рахманинов, Нейгауз, Ф. Шопен, Голямата награда на конкурса "Млад музикант" на ТВ канала "Култура" 2010 и много други.  
                                             
Автор:
AMD studio
Публикация:
02.06.2011 г. 16:31
Посетено:
1608
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12631-maystorski-klas-na-prof-v-pyasetskiy-v-nmu-l-pipkov