Музика

Мистик / Фестивал за един ден

Групите "Ирфан", "Оратница" и "Кайно Йесно Слонце" - на 3 юни в Габрово

Мистик / Фестивал за един ден


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение "Артерия" и Община Габрово
представят

Мистик / Фестивал за един ден
Ирфан, Оратница, Кайно Йесно Слонце

Проектът се осъществява от Сдружение "Артерия" и галерия "Орловска 10",
с финансовата подкрепа на отдел "Култура", Община Габрово

На 3 юни от 20:30 часа пл. "Възраждане" (пред Община Габрово) ще се превърне в сцена на първия Мистик фестивал за един ден.

Жителите и гостите на Габрово ще се наслаждават на вълшебни звуци, завещани ни от времето на древните траки, и етномузиката от целия свят в авторски обработки.


◊ В ПРОГРАМАТА

Групите, които ще свирят са:

"Irfan" е българска музикална формация, която е малко позната в родината си, но високо оценена от меломаните в Европа, САЩ и Япония. Групата е създадена през 2002 г. като страничен проект на музиканти от формации като "Исихия", "Ом" и "Заратустра", но скоро след това се превръща в нов, самостоятелен и обещаващ музикален екип. През лятото на 2003 г. групата сключва договор с френския музикален лейбъл "Prikosnovenie". През декември същата година реализират дебютния едноименен албум "Irfan" на световния пазар (Европа, Азия и Австралия). През есента на 2003 г. "Irfan" има успешно турне в Швейцария и участва в програмата на първата "Седмица на българската култура" в гр. Берн. През есента на 2004 г. формацията сключва договор с американския лейбъл "Noir Records", който реализира първия им албум на територията на САЩ през февруари 2005 г. Световната критика се колебае в стиловото категоризиране на музиката на "Irfan" (Neoclassical/World Music/Sacred Music/Etherial Music).

Музикантите използват традиционни и старинни инструменти и вокални техники от същите легиони и исторически епохи, умело вплетени в деликатен електронен саунд. Музиката на "Irfan" е покана за едно мистично пътешествие във и отвъд времето, едно послание, поетично отправено на езика на сърцето. Името на групата е заимствано от терминологията на суфизма и може да бъде преведено от персийски и арабски език като "гносис", "мистично познание" или "откровение".


Група "Оратница" са четири момчета, които през лятото на 2009 г. започват своето творчество на улицата, като свирят на шапка. Едно пътуване до Гърция ги сближава още повече и ги кара да се задълбочат в музиката си и да погледнат върху нея по-мащабно! Тогава се заражда идеята да смесват традиционния български фолклор с по-модерни мотиви - дъбстеп, дръменбейс, хип-хоп и др. Започват се системни репетиции в кварталното Читалище "Стилян Пешев", като чрез тях се подготвят за бъдещи концерти на софийските сцени. Момчетата не спират да свирят на улицата, радвайки и впечатлявайки минувачите по метростанция "Сердика". Често хората се спират при тях и ги питат какви са тези странни инструменти и откъде идват, посочвайки собственоръчно направеното диджериду на Хорхе и кахона на Бъни.

На 11.11.2009 г. "Оратница" правят първият си концерт, като тяхна подкрепа зад диджейския пулт е небезизвестният Dj Invoke. Мястото е НДК, Клуб TWINS. Все още нямат име. На рекламния флаер пише: "world ethno vibes", но това не пречи в неголямата зала да се съберат повече от 150 души, да се забавляват усмихнати и весели и да танцуват хора, ръченици и пр. Няколко дни по-късно, докато седят в "Борисовата градина", Иван-Попа и Хорхе харесват предложението за име от техен приятел (Супер Колйо, както го наричат те). Предлагат името на Бъни и Християн, те го харесват и формацията има вече име: "Оратница"!

"Оратница" е стар народен обичай, водещ началото си още от езическите времена. Това е един вид ритуал за прочистване душата и тялото на човека с огън. Той се извършва и до днес в някои краища на България. Изпълнява се на Сирни заговезни, когато по християнски обичай се иска взаимна прошка.


Kayno Yesno Slonce
Experimental / Folk / Ambient

. Веселин Митoв - дудук, кавал, гайда
. ТониХоро - перкусии
. Петър Делчев - чело-тамбура, тамбура, ханг, перкусии

 
"Кайно Йесно Слонце" е проект на Веселин Митов от  "Исихия", който свири на гайда и кавал, а също така е автор на музиката, базирана на бавни синтезаторни пасажи, смесени със записвани на живо звуци от природата и подправени със звука на гайдата.

Всичко това комбинирано с източноправославно църковно пеене дава дълбочина на уникалната  комбинация на ембиънт и атмосферични мотиви, умело съчетани с гайдата и автентичното народно звучене.


Автор:
Сдружение "Артерия"
Публикация:
01.06.2011 г. 17:42
Етикети:
ГабровоКайно Йесно СлонцеОратница
сакрална музика
етномузика
Фестивал за един ден
Мистик
Ирфан
Посетено:
1556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12618-mistik-festival-za-edin-den