Музика

Оперното изкуство на Татяна Шиварова в Сливен

Оперен концерт, в рамките на Майските празници на културата

Оперната прима Татяна Шиварова завладя за пореден път съгражданите си с поднасяне на емблематични за  своя репертоар и обичани от публиката арии. Тя отбеляза в родния си град светъл юбилей: 25 години музикална дейност и върхови постижения в една творческа кариера, преминала по световните оперни сцени. Събитието в зала „Зора”, сбрало десетки почитатели, се наложи като  достоен завършек в тазгодишната програма за Майските празници на културата, извисили завладяващия й глас под Сините скали.
          
Тази година тя участва в празниците заедно със своя съпруг – пианиста и диригент Марцио Фуллин, и с един от учениците й – обещаващото дарование, тенорът Франческо Аникини. Младият певец е нейно „откритие” и един от изявените участници в „майсторския клас”, сформиран с млади оперни таланти от света през 2009 г.  Възпитаниците й вече се утвърждават успешно във Франция, Япония и др. Въпреки заетостта си, сопраното Т. Шиварова се връща два пъти в годината тук с  вълнуващите „коледен концерт” и включване в Майските тържества на Общината. Сливенци са горди, че се насладиха и сега на определения от световната музикална критика неин „мощен, Вердиев глас”, „с красив лирико-драматичен тембър”.
          
Татяна Шиварова завършва тогавашната Гимназия по френски език в Сливен, където е „открита” за оперното пеене (в VIII кл.) от големия музикален педагог и диригент маестро Методий Григоров. Рано се открояват изпълнителските й умения и на конкурсите за млади пианисти в Бургас и родния й град, а в студентските  години - в Националния конкурс за инструменталисти и певци „Светослав Обретенов” (Провадия). Музикалното си образование придобива в Българската държавна консерватория (в класа на проф. Сима Иванова).
          
От 1985 г., след наградата от Международния конкурс за оперни певци в Швейцария, започва пътят на певицата за завоюване по света на високите върхове в изкуството на оперното пеене. Тя доизвайва основите на стила си, положени от проф. Иванова, след  специализацията при видната певица и педагожка Джулиета Симионато в Миланската „Ла Скала” (в Школата по пеене към нея). Уникалното й дарование й донася не само ласкавите оценки на критиката, но и призове от оперните конкурси в Женева, в Тревизо и Верчели (Италия), София, Рио де Жанейро (Бразилия), Хелзинки (Финландия) и др.
          
Нейният глас буди възхитата у ценителите в оперните театри на цяла Европа: Германия, Франция, Австрия, Холандия, Швейцария и др. В Италия, където понастоящем живее (Милано), се е изявявала на подиумите в Козенца, Ливорно, Мантуа и др. Запомня се нейното „сопраново изпълнение” на култови образи от световния оперен репертоар: Абигейл в „Набуко”, лейди Макбет от едноименната опера и Амелия от „Бал с маски” (Верди), Тоска (Пучини), Джоконда в едноименната творба на Понкиели и др. Присъствието на Т. Шиварова на оперните сцени в България е по-рядко: в съвместната работа с колегите й от Симфоничния оркестър в Сливен, със съставите на  Варненската и Софийската опери. Освен знакови образи от оперното наследство гласът й озвучава и ораториални творби. Многократно в зала „Зора” в Сливен певицата е гостувала самостоятелно или с именити свои колеги от страната и чужбина с участие в концерти.
          
В Сливен през настоящата година Татяна Шиварова и  гостите от Италия бяха непрестанно аплодирани за изкуството си от развълнуваните сливенци. Благодарният Франческо Аникини посвети своето изпълнение на солови тенорови партии и дуетите с Т. Шиварова на своята видна учителка.
          
Радост Костова - зам.-кмет по културата и вероизповеданията, прочете поздравителен адрес до юбилярката от името на кмета Йордан Лечков. Тя получи цветя от Областна управа, Образцово народно читалище „Зора” и от културни и неправителствени организации. Диригентът Методий Григоров, в приветствените си думи към певицата, сподели вълнуващи моменти от общуването си с нея и творческите й стъпки в „голямото” оперно изкуство.
          
Татяна Шиварова бе удостоена с „почетен плакет” от Община Сливен.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.06.2011 г. 11:58
Посетено:
1875
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12610-opernoto-izkustvo-na-tatyana-shivarova-v-sliven