Музика

Джаз Фабрик Лайв - Шибил Бенев Трио

Пловдив, 31 май 2011, 22.00 ч.

Джаз Фабрик Лайв - Шибил Бенев Трио


◊ СЪБИТИЕТО

Jazz Fabric Live: Strings & Whisper

Шибил Бенев – китара
Марина Господинова – глас
Димитър Карамфилов – контрабас


Пловдив, 31 май 2011, 22.00 ч.


◊ МУЗИКАТА И МУЗИКАНТИТЕ

Чували ли сте за Димитър Тенев? В Ню Йорк е известен като ювелира сред лютиерите. Майсторът от дълги години живее в САЩ и сред клиентите му са много богове на струните. Един ден Уста Димитър измайсторил нова китара. Още докато я правел, знаел, че тя няма да е просто поредното бижу, сътворено от ръцете му. Сложил струните и за първи път чул звука й... Китарата звъннала с най-чистия тон. Майсторът онемял – сякаш струните шептяли, сякаш инструментът говорел... Майстор Тенев решил, че тази китара няма да се продава, а ще бъде подарена на музиканта, който най-добре ще я разбира. Питал, разпитвал, прослушал стотици изпълнения на различни китаристи. И открил сродната й душа...

С тази китара в бар “Фабрик” специално за пловдивската публика ще свири Шибил Бенев. За начина му на свирене казват, че органично се вписва в стила на най-добрите световни джаз образци. Музикалната критика го сравнява със светила като Джо Пас и Джон Скофийлд. Милчо Левиев го определя като музиканта, който най-прецизно изпълнява творбите му. Като част от “Венци Благоев Бенд” Шибил партнира на петкратния носител на “Грами” Ранди Брекър на феста “Пловдивски джаз вечери 2009”. При кратките си завръщания в България Шибил с удоволствие работи с Марина Господинова.

Гласът на Марина е неповторим. Няма как да го сгрешите. Нежен, топъл, дискретен, дълбок - този глас не ви дава отговори, той ви помага да чуете собствените си желания и ритъм. Марина Господинова доказа, че умее с лекота да омагьосва публиката и неслучайно бе поканена да сложи началото на живите джаз вечери във Фабриката.

Повелителят на ниските честоти Димитър Карамфилов е роден през 1981 г. Започва да се занимава с музика от ранна детска възраст. На 4 години вече се обучава на солфеж и теория на музиката, а половин година по късно получава и първата си цигулка. Още като ученик в музикално училище се докосва до блус и джаз изпълнители като Рей Чарлз, Б. Б. Кинг, Оскар Питърсън, Чик Къриа и те трайно оставят у него силно влечение към джаза и импровизациите, което по-късно прераства в истинска страст към контрабаса и бас китарата.

През 2008 г. защитава магистърска степен по композиция и контрабас в Музикалната академия. Участва във всички значими джаз фестивали в България, работи с най-изявените ни джазмени. Пише и авторска музика.

Автор:
Фани Филипова
Публикация:
27.05.2011 г. 14:28
Посетено:
1846
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12568-dzhaz-fabrik-layv-shibil-benev-trio