Музика

Концерт на Сусана Бака

Джаzz+ представя

Концерт на Сусана Бака


◊ СЪБИТИЕТО

Джаzz+ представя

Сусана Бака


София, Sofia Live Club, 18.05.2011 - 20:00

През април се очаква да е издаден новият албум на афро-перуанската вълшебница Сусана Бака. Това ще бъде десетото късче от сърцето на Сусана Бака, което тя подарява на своята вярна публика. То е много специално и емоционално, защото представя афродиаспората в Америките и е замислено като празненство на африканското музикално наследство. Пиршество на ритъм и мелодия, безкраен празник! С този албум Сусана Бака ще вдигне на крака и своята публика в София на 18 май, когато африканския ритъм, получил своята трансформация в Америките, ще се влее в София Лайв Клуб и ще танцуваме.


◊ СУСАНА БАКА

Музиката на Сусана Бака  е родена по крайбрежните квартали на Лима, но артистичният й облик не се побира в регионалните граници. Тя пие с пълни шепи от традиционната култура, но търсещият й дух отива много по-далеч и може би затова песните й докосват така силно чувствителността на модерния човек. Сусана Бака неусетно, скромно и тихо влиза в душата на всекиго и я стопля със своите песни.

Тя пее нежно и меко с едва доловима дрезгавина в гласа, със съвършена фраза - елегантно и точно и веднага се долавя майсторското присъствие на големия артист.

В десетия си албум носителката на награда "Грами" Сусана Бака се впуска в изследване на африканското присъствие в Америките и отпечатъкът, който то оставя върху културата на Латинска Америка. Afrodiaspora е крайъгълен камък в цялостната работа на Сусана, чиито обичани албуми отразяват стремежа й да съхрани афро-перуанското наследство и да покаже красотата на своята култура на света. Тя го прави по толкова вълшебно красив начин, че успява да докосне душата на съвременния човек от което и да е кътче на тази земя. Музиката в албума отразява бунтарския и поетичен дух на Сусана, която се впуска в пътешествие из Боливия, Колумбия, Венесуела, Бразилия, Куба, Мексико, та чак до Ню Орлийнс в САЩ и представя африканското наследство в Америките, погледнато през нейните очи: ”Чувствам музиката на Куба, Колубия, Еквадор, Аржентина и Пуерто Рико, като че са моя традиция в същността си, както и барабанистите от Гуатире от Венесуела сякаш говорят на душата ми и макар да не съм оттам, го чувствам като част от мен. Пътувала съм по много места, където има наследници на африканската култура в Латинска Америка – някои от тях са бедни и забравени от хората места, занемарени, изоставени от всякакви правителства – но там, където шества забравата от обществото, стои буден духът и се усеща африканското присъствие. И аз пея песни от тези места, макар и да не са съхранени много. Опитвам се да покажа как африканското присъствие е оставило отпечатък върху Латинска Америка.”

Единадесетте песни в Afrodiaspora са написани от именити композитори като Хавиер Руибал, Иван Бенавидес и Хавиер Ласо и представят широк спектър от традиционни стилове като кумбията "Detras de la Puerta", пуерториканския ритъм "Plena y Bomba" и кубинската салса, посветена на Селия Крус "Baho Kende/Palo Mayimbe" до венецуелското мощно барабанене в "Taki Ti Taki" и мексиканския валс "Que Lindo tu Vestido". По-нататък в албума Сусана предлага една изключителна версия на ню орлийнското парче "Hey Pocky Way", в което се изявява на хармоника чикагската блус легенда Били Бранч. Албумът завършва с необикновената песен Canta Susana, изпята от Карлос Москера. С тази песен перуанския композитор Виктор Мерино описва Сусана на сцената - как пее, как се движи сякаш плува из въздуха, как общува с хората с очи. Вълнуващо и красиво. Като самата Сусана!

Автор:
Джаzz+
Публикация:
13.05.2011 г. 22:46
Посетено:
1183
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12398-kontsert-na-susana-baka