Музика

Българският акордеонист Петър Ралчев представя "На живо от България"

Турнето ще се състои в Съединените щати и Канада

Българският акордеонист Петър Ралчев представя "На живо от България"


◊ СЪБИТИЕТО

Легендарният акордеонист Петър Ралчев, известен с таланта си да свири както фолклор, така и джаз, класика и най-вече да импровизира в областта на уърлд музиката, е на двумесечно турне в Съединените щати и Канада.

Турнето вече стартира с концерти и уъркшопи в Блумингтън, Чикаго и Ню Йорк и ще продължи до 3 юни. Повод за "приключението на американска земя" е новият албум на Ралчев и неговия квартет "На живо от България".


◊ СЪСТАВЪТ

Квартетът Петър Ралчев (акордеон), Николай Георгиев (китара), Илиана Марудова-Георгиев (вокал) и Петър Илиев (тъпан) е уникално съчетание между талант, приемственост между поколенията, усет за музициране и натрупан опит от музикантите в различни формации у нас и по света. Специфично в състава е това, че и тримата музиканти, които ще партнират на Ралчев, са представители на най-младото поколение творци, емигрирали в САЩ.

Николай Георгиев (китара) завършва Националното училище за народни изкуства „Филип Кутев”, след което продължава обучението си в Музикалната академия в град Пловдив. Свирил е с различни групи в България и САЩ. Понастоящем е член на оркестър "Колорит" в Чикаго.

Илиана Марудова-Георгиев (вокал) е започнала кариерата си като ученичка на Анка Кушлева, след което е завършила Националното училище за народни изкуства в Широка лъка, и е продължила обучението си в Музикалната академия в град Пловдив. Там тя е учила до пристигането си в САЩ.

Петър Илиев (тъпан) е танцьор и хореограф, чиято кариера се корени дълбоко в богатите музикални и танцови традиции на неговия род. Завършил е Националното училище за танцово изкуство в София, след което Института за музикални и хореографски кадри в София. Солист е на Ансамбъл “Филип Кутев” до идването си в САЩ.


◊ ТУРНЕТО

"На живо от България" - април-юни 2011 е турне на четиримата български музиканти пред американски ценители и български общности в университети, концертни зали, клубове и алтернативни сцени за представяне на сценични изкуства. Всички събития се осъществяват благодарение на стабилни партньорства, спонсорска подкрепа и в сътрудничество с културни организации и общности.

Програмата на турнето включва както концерти, така и образователни семинари и майсторски класове по различните инструменти. Следващите събития са в Ню Йорк - 3 май, Торонто - 7 май, Монреал - 8 май, Филаделфия - 11 май, Стаутън - 12 май, Питсбърг - 13 май, Вашингтон - 14 май, и т.н., като музикалният тур ще приключи по програма на 3 юни в Сиатъл.

Пълната програма на турнето е публикувана на официалния сайт на Петър Ралчев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПЕТЪР РАЛЧЕВ

Петър Ралчев
(акордеон) е една от най-ярките звезди на съвременната българска и световна музикална сцена. Създател на уникален стил, който той описва като „виртуозност, мелодичност, богата хармония и импровизация”, той е източник на вдъхновение за много млади акордеонисти по света. Наследил от народната традиция богатство от мелодии и ритми, той ги доразвива и отвежда в нови измерения. Дълбокото познаване на народната музика, съчетано със солидно класическо образование от Националното училище за музикално изкуство в Пловдив, му позволяват да се развие неимоверно и да надхвърли традицията.

В годините, в които свири с други великани в музиката като Георги Янев, Иво Папазов-Ибряма, Теодосий Спасов, Ангел Димитров, Стоян Янкулов-Стунджи, Пейо Пеев, Йълдъз Ибрахимова и много други, Ралчев променя представите за акордеона, съществуващи до момента. Той разчупва бариерите на много жанрове и ги обединява в изтънчена, калейдоскопична музика. Не случайно Петър Ралчев е един от най-ценените музиканти в областта на уърлд мюзик, доказателство за което са неговите непрестанни участия във фестивали и културни форуми по света. Способността му да импровизира и уникалният му стил на звукоизвличане и съединяване с акордеона го правят желан събеседник и партньор от много виртуози, с които дори "не разговарят на близък език". Ралчев доказва, че джем сешъните нямат стилови бариери, стига да имаш идея какво искаш да кажеш. Възприятията му са отворени към музиката и на други народи. Автор е на редица албуми и участник в международни музикални проекти. Освен солови участия, той свири в няколко интернационални формации като "The Other Europeans Band", "No Border Orchestra", "Accordionale", "Danube Ship Orchestra", "Arabesque", и други, и участва в много български проекти като Зиг-Заг Трио, "Българи" и други.

Непосредствено преди турнето в Съединените щати и Канада, Петър Ралчев беше специален гост на международния фестивал "Балкански трафик", който се проведе в Брюксел.
Автор:
Тина Коилова
Публикация:
02.05.2011 г. 19:02
Етикети:
Посетено:
2647
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12276-balgarskiyat-akordeonist-petar-ralchev-predstavya-na-zhivo-ot-balgariya