Музика

Jazz Fabric Live: Dixielanders

VB Hot Jazztet с най-виталните и щастливи пиеси в историята на джаза

Jazz Fabric Live: Dixielanders


◊ СЪБИТИЕТО

Jazz Fabric Live: Dixielanders

VB Hot Jazztet в състав:
. Александър Куманов – банджо, китара, вокал
. Благой Гешев – цугтромбон
. Александър Леков – контрабас
. Венци Благоев
– тромпет, перкусии

3 май 2011 г, 22 часа
бар "Фабрик", Пловдив, ул. "Отец Паисий" 31


Искало ли ви се е да се пренесете почти век назад? Да подишате във времето, когато мъжете носят светли шапки, бели ризи, шарени елечета и задължителните тиранти, а жените отхвърлят строгите дрехи и с удоволствие обличат рокли, показващи красотата на ханша и деколтето... Времето на диксиленда и суинга – с лудешките танци, загадъчните червени устни и белите ръкавици, предизвикателно държащи секси цигаре... 

Епохата на ранния джаз възкръсва в поредния жив джаз-вторник в бар "Фабрик". Облечете се за суинг, за да сте в такт с емоцията на неустоимия тромпет на Луис Армстронг в “When the saints go marching in”. VB Hot Jazztet ще ви разгорещят с едни от най-виталните и щастливи пиеси в историята на джаза. Няма как да останете безучастни към енергията и усмивката на тази музика, затова приятелски ви предупреждаваме да подберете и най-удобните за танци обувки.


◊ VB HOT JAZZTET
 
Както и в предния Jazz Fabric Live, във VB Hot Jazztet отново доминира силното пловдивско присъствие:

Александър Куманов е кореняк пловдивчанин, забележителен банджист и китарист, вероятно най-суингиращият вокал по нашите ширини. Започва с биг бенд “Родина” на Стефан Пехливанов. Като студент заедно с Венци Благоев свири в Рагтайм бенда на СУ, с който са неизменни участници в младежките джаз срещи в Пловдив. По-късно работят заедно в диксиленд в  Германия. Куманов няколко години се изявява със собствена дикси формация в Корея, този път с Благой Гешев. Макар кариерата му като класически музикант в Пловдивската опера да го държи малко встрани от джазовата сцена, Благой е един от най-завладяващите ни интерпретатори на традиционния диксиленд и суинг. Завършва джаз отдела на Държавната музикална академия през 1993 г. и оттогава живее и работи в Пловдив. В периода 2003-2005 г. е тромбонист на "Trixie Dixie", с които участва на няколко джаз фестивала у нас. От 2006 г. е постоянен член на квартет "Интро" и на Биг Бенд Пловдив. В местния биг бенд свири и Александър Леков, добре познат на всички джаз сцени в Града на тепетата. Лидерът на VB Hot Jazztet Венци Благоев също няма нужда от представяне. Достатъчно е да кажем, че джазът е неговото аз.

Казват, че музиката е взаимност. Отвърнете й с покана за танц :)

Вход: 5 лв
Дрескод: Dixie

Автор:
Фани Филипова
Публикация:
28.04.2011 г. 14:36
Етикети:
Посетено:
1358
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12241-jazz-fabric-live-dixielanders