Музика

Великденски концерт на Софийски камерен хор "Васил Арнаудов"

45 години от основаването на камерния хор

◊ СЪБИТИЕТО

Дирекция „Култура” на Столична община
Национална художествена галерия

представят

Великденски концерт-матине
на
Софийски камерен хор „Васил Арнаудов”


Диригент – проф. Теодора Павлович

В програмата: Великденски песнопения от български, руски и европейски композитори


25 април, понеделник, 11.00 ч.
Крипта на храм-паметник „Свети Александър Невски”


Вход свободен!


◊ ПОВЕЧЕ

45 години от основаването на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов”


Софийският камерен хор е основан през 1966 г., а през 1991 г. приема името на своя основател и дългогодишен диригент проф. Васил Арнаудов. През изминалите десетилетия хорът има неизменно важен принос за съхраняването и развитието на българската музикална култура, както и за нейното популяризиране в Европа и по света.

Лауреат на 2 Големи, 14 Първи и 7 Специални награди от международни конкурси и желан гост на много престижни музикални форуми, хорът е концертирал в 19 страни на Европа и в Япония, издал е 6 самостоятелни компактдиска (4 от тях изцяло с българска музика) и е включен с изпълнения на творби от български композитори в 17 CD-колекции със студийни и документални записи от международни музикални събития в Европа.

В програмата на концерта, който ще се състои на 25 април (понеделник) от 11.00 ч., в Криптата на храм-паметник „Свети Александър Невски”, са включени творби от български и чужди автори, представители на ортодоксалната и католическата традиции в музиката: „Христос воскресе” - П. Динев, „Святий Боже” - М. Луканов, O filii et filiae – Leisring, Koringer - Was nutzt es dem Menschen, Poulenc - Ave verum corpus Ascendit Deus – Gallus, „Отче наш” – Кедров баща, „Свете тихий” - Д. Христов, „Свете тихии” – Чесноков, „Господи, Боже, израилев” – Бортнянски.

Автор:
Мария Томова
Публикация:
23.04.2011 г. 15:18
Посетено:
1504
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/12212-velikdenski-kontsert-na-sofiyski-kameren-hor-vasil-arnaudov